DiCaprio en Brad Pitt voor het eerst samen in een film, maar waarom een Oscar niet evident wordt

‘Er is een eerste, veelbelovende teaser verschenen van ‘Once Upon a Time in Hollywood’, de nieuwe film van regisseur Quentin Tarantino. Voor het eerst zullen Leonardo DiCaprio en Brad Pitt samen op het witte doek te zien zijn. ‘Once Upon a Time in Hollywood’ wordt meteen ook de eerste (hoofd)rol van DiCaprio sinds ‘The Revenant’ waarvoor hij gekroond werd met een Oscar voor ‘beste acteur’. Toch is het lang niet zeker dat ook dezz film bekroond zal worden met een Academy Award. De première gaat door op 21 mei op het filmfestival van Cannes en wij eten onze schoenen op van ongeduld. Releasedatum voor het grote publiek: 15 augustus.

De teaser van de nieuwe Tarantino-film Once Upon a Time in Hollywood is op de wereld losgelaten en die geeft tegelijkertijd een huiveringwekkende en een opwindende indruk in typische Tarantino-stijl. We krijgen geweld, vintage filmsets en hippies te zien.

Het strijdtoneel is het Californië van eind jaren 60. Once Upon a Time in Hollywood vertelt het verhaal van de charismatische sekteleider Charles Manson en zijn moorddadige hippiecommune The Manson Family. Een van hun slachtoffers was de destijds immens populaire actrice Sharon Tate.

Leonardo DiCaprio en Brad Pitt in één film

De hoofdrol gaat naar Leonardo DiCaprio. Hij speelt acteur Rick Dalton, de buurman van Tate. Dalton probeert het met zijn bevriende stuntman Cliff Booth, gespeeld door Brad Pitt, naam te maken in Hollywood. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid dat DiCaprio en Pitt, dé Hollywoodhunks bij uitstek, samen spelen in een film.

Tarantino en DiCaprio, twee Hollywoodiconen

Dit wordt de tweede samenwerking tussen Tarantino en DiCaprio na Django Unchained uit 2012. In die film speelde DiCaprio al de slavenhouder Calvin J. Candie, die Django een lesje wou leren. Het was meteen een match made in heaven. DiCaprio en de rest van de cast gingen als beesten tekeer en er werd op los gemoord en geplunderd met veel geweld. De haat druipt bijna letterlijk van je scherm. Het leverde DiCaprio een NBR-award op voor ‘beste acteur in bijrol’.

“Het was één van de meest racistische, narcistische en walgelijke personages die ik ooit heb gespeeld”, zei DiCaprio achteraf over zijn rol. De film werd gemaakt voor de Martin Scorsese-film The Wolf of Wall Street, waarin DiCaprio de gewetenloze beursmakelaar Jordan Belfort speelt. Een doortrapte zak spelen, was toen dus nieuw voor de Titanic-ster en je mag er zeker van zijn dat Tarantino, die over de hele wereld berucht is omwille van zijn gewelddadige films Pulp Fiction, Inglourious Basterds, Reservoir Dogs en The Hateful Eight, hem een duchtig handje geholpen heeft bij het vertolken van een absolute schurk.

“De eerste dag op set was enorm lastig voor mij”, zei DiCaprio nog. Het kwam zelfs zo ver dat DiCaprio tijdens het filmen van een scène écht aan het bloeden was. Tarantino filmde gewoon door en die beelden zijn effectief bewaard voor de eindversie van de film.

Tarantino gaf zelfs toe dat Django Unchained de gewelddadigste film is die hij ooit gemaakt heeft. Dit alles spreekt natuurlijk boekdelen over wat we van Once Upon a Time in Hollywood mogen verwachten met DiCaprio in de hoofdrol, en geen bijrol zoals bij Django Unchained. Dat we uiterst moorddadige moordscènes zullen zien, staat al als een paal boven water.

Genoeg voor een Oscar?

Django Unchained sleepte trouwens twee Oscars in de wacht, één voor ‘beste origineel scenario’ en één voor ‘beste mannelijke bijrol’ voor Christoph Waltz. DiCaprio greep voor de zoveelste keer naast een prijs van de prestigieuze Academy. Vier jaar later mocht hij eindelijk een Oscar in ontvangst nemen voor zijn hoofdrol in The Revenant. Er werd ondertussen al mee gespot dat hij na al die jaren nog nooit een Oscar aan de haak sloeg, zelfs niet voor zijn hoofdrol in Titanic.

De film 12 Years a Slave, waaraan Brad Pitt meewerkte als acteur en producer, werd ook bekroond met een Oscar voor ‘beste film’, maar tot een persoonlijke Academy Award voor ‘beste acteur’ is het tot nu toe nog nooit gekomen voor Brad Pitt.

Beide acteurs hebben heel wat indrukwekkende awards voor hun acteerprestaties op hun cv staan, maar als puntje bij paaltje komt, zijn al die uitreikingen inferieur aan de Acadamy Awards of Oscars, de absolute koningen van de prijsuitreikingen in de filmwereld.

Zelfs Tarantino, een van de meest gerenommeerde regisseurs allertijden, mocht nog een enkele Academy Award ontvangen voor zijn regiewerk. Enkel als scenarist werd hij in de bloemetjes gezet voor de verhaallijnen van Django Unchained en Pulp Fiction.

Hoe de film het uiteindelijk zal doen, is nog koffiedik kijken, maar het lijkt plausibel dat Once Upon a Time in Hollywood een aantal nominaties zal krijgen. Wat er daarna gebeurt, ligt in de handen van de specialisten van de Academy. Het zou best weleens kunnen dat het gewelddadige karakter van Once Upon a Time in Hollywood in het nadeel van Tarantino zal spelen. Met box office-cijfers wordt geen rekening gehouden en laat ons eerlijk zijn: het kan echt alle kanten op.

Zo moesten heel wat films, die nu door academici en filmliefhebbers alom geprezen worden, in het verleden al op hun kin kloppen bij de Oscars. Deze kaskrakers van titels ontvingen geen enkele Academy Award: Mean Streets, Psycho, The Shining, Taxi Driver, The Good, the Bad and the Ugly, American History X, Se7en en Fight Club. Fingers crossed dus voor de drie Hollywood-veteranen.

(Zo worden de winnaars van de Oscars geselecteerd.)

De vloek van Charles Manson

Charles Manson is eind 2017 op 83-jarige leeftijd overleden in de gevangenis van Bakersfield, Californië. Begin jaren 70 kregen Manson en vier van zijn Family-leden de doodstraf, later omgezet in levenslang, omdat ze in 1969 onder invloed van harddrugs een reeks moorden gepleegd hadden in de villawijken van Los Angeles. De slachtoffers waren vooraanstaande burgers, onder wie de zwangere actrice Sharon Tate, toen de vriendin van regisseur Roman Polański. Hun weerzinwekkend plan: een rassenoorlog, die ze zelf Helter Skelter noemden, uitlokken tussen zwarte en blanke Amerikanen.

Zijn volgelingen kwamen decennia geleden al tot inkeer, maar Manson heeft zich nooit herpakt in de gevangenis. Zo heeft hij nooit spijt betuigd voor zijn daden en werd hij meermaals betrapt met wapens en Gsm’s in zijn cel.

De geschifte verhalen van Manson en zijn Family behoren tegenwoordig tot de legendarische mythes van de 60s. Door de jaren heen zijn er talloze films over verschenen, waaronder Manson (1973), Helter Skelter (1976), The Manson Family (1997), Old Man (2012) en House of Manson (2014). Gothic-zanger Marilyn Manson ontleent zijn naam trouwens aan Charles Manson en Hollywood-actrice Marilyn Monroe. Perfecte materie dus voor Quentin Tarantino. De topregisseur is namelijk berucht om zoveel mogelijk geweld en Amerikaanse nostalgie in zijn films te proppen.

Meer
Lees meer...