13 Reasons Why is nu al de show met het meeste tweets van 2017 en dat blijft waarschijnlijk ook zo. Want ‘baanbrekend’, ‘verslavend’ en ‘moedig’ zijn woorden die veel voorkomen in reviews van de serie, maar ‘gevaarlijk’ en ‘zorgwekkend’ worden ook gebruikt door zelfmoordpreventiediensten. Is 13 Reasons why nu echt zo goed, en als dat zo is, moet je er dan toch niet naar kijken? Wij praatten met de experts. Opgelet: milde spoilers.
In Netflix-serie 13 Reasons Why pleegt hethoofdpersonage Hannah Baker zelfmoord. Dat is geen geheim, het is het uitgangspunt van de hele serie. In dertien afleveringen en dus dertien ’tapes’ legt Hannah minutieus uit waarom ze tot het besluit gekomen is om uit het leven te stappen. Dertien redenen, en al lijkt het er in het begin op dat het een samenraapsel van tienerproblemen wordt, het blijkt al snel dat er meer aan de hand is.
Maar dat is niet waar het internet van op z’n achterpoten gaat. Cruciaal (en shockerend) is de laatste aflevering. Wie die nog niet gezien heeft en niet wil gespoiled worden, leest dus best niet verder. Hoewel, zelfs, als je ze niet gezien hebt, weet je eigenlijk al wat er komen gaat: de zelfmoord van Hannah wordt in beeld gebracht.
Je hebt het sowieso wel al eens eerder gezien: een personage neemt de verkeerde beslissing en je ziet de impliciete tekenen: een omgeduwde stoel, een koord enzovoort. Maar niet zo in Thirteen Reasons Why, want daar maak je Hannahs zelfmoord van moment tot moment mee. Spoilers: ’t is niet mooi. Toch kan zo’n scène copycatgedrag in de hand werken, zeggen ze bij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.
Me after finishing #13ReasonsWhy and hearing other people talk about how they’re on episode 3 or 4 pic.twitter.com/aI4RiwokWI
— 13 Reasons Why (@th1rt33nreasons) 24 April 2017