Dior-handtas brengt Zuid-Koreaanse president in de problemen

De Zuid-Koreaanse First Lady Kim Keon Hee wordt ervan beschuldigd een luxe Dior-tas te hebben aangenomen. Ze kreeg de tas in ruil voor een ontmoeting met een dominee. Dat veroorzaakt een politieke storm in het land. De zaak brengt de positie van president Yoon Suk Yeol en zijn partij in gevaar.

Waarom is dit belangrijk?

Deze kwestie kan een significante impact hebben op de aankomende parlementsverkiezingen in Zuid-Korea, waarbij de People Power Party (PPP) van Yoon Suk Yeol, haar machtspositie riskeert te verliezen. Het incident benadrukt de gevoeligheid rond politieke integriteit en de perceptie van corruptie in Zuid-Korea, een land dat al eerder schandalen rond hooggeplaatste politieke figuren heeft meegemaakt.

In het nieuwsDe controverse ontstond nadat verborgen camerabeelden naar voren kwamen waarop te zien is hoe Kim Keon Hee een Dior-tas ontvangt.

  • Critici, inclusief sommige leden van de PPP, roepen op tot een publieke verontschuldiging.
  • President Yoon Suk Yeol en zijn kantoor hebben nog geen commentaar gegeven op de situatie. Dat leidt tot speculaties en onrust binnen de partij.

Zoom in. De tas had een waarde van ongeveer 3 miljoen won (ongeveer 2.000 euro). Dat roept vragen op over mogelijke schendingen van de anti-corruptiewetgeving.

  • De beelden zijn openbaar gemaakt door een Koreaans-Amerikaanse dominee. Die beweert dat hij de tas aan Kim heeft gegeven als een soort ’toegangsbewijs’ voor een ontmoeting.
  • De dominee, Abraham Choi, zei dat Kims reactie op discussies over mogelijke luxe geschenken hem deed geloven dat dergelijke geschenken de enige manier waren om een audiëntie veilig te stellen.
  • Naast dit incident maakte Kim zich schuldig aan andere vergrijpen. Waaronder aandelenfraude en plagiaat in haar doctoraatsthesis.

Corruptie, een kwetsbaar gegeven in Zuid-Korea

Zoom out. De reactie van president Yoon en zijn partij op deze crisis zal een belangrijke rol spelen in de publieke perceptie en het succes in de komende parlementsverkiezingen.

  • Yoon won in 2022 nipt de verkiezingen. De Zuid-Koreaanse grondwet beperkt presidenten tot één ambtstermijn van vijf jaar en Yoon is dus niet herkiesbaar. Maar zijn PPP is een minderheid in het parlement, dat wordt gecontroleerd door de rivaliserende Democratische Partij.
  • De controverse rondom Yoons echtgenote heeft geleid tot een vergelijking met Marie Antoinette, de Franse koningin die bekend stond om haar extravagante en ongevoelige uitgaven.
  • Het presidentiële echtpaar wordt een luxe levensstijl en ongevoeligheid voor het publieke sentiment verweten.
  • Corruptie is een kwetsbaar gegeven in Zuid-Korea. Park Geun-hye, de 11e president van Zuid-Korea, werd in 2017 afgezet en later veroordeeld wegens corruptie.
Meer
Lees meer...