Left Right
scrollTop top

Discussie in Ronde van Italië over al dan niet stopzetten, laait op


Joao Almeida Giro
© João Almeida, drager van de roze leiderstrui – Bron: epa

Haalt de Ronde van Italië Milaan op 25 oktober of niet? Die vraag wordt momenteel druk besproken in het wielerpeloton. Nadat er in de Giro enkele besmettingen zijn vastgesteld bij renners en de omkadering vragen steeds meer betrokkenen om de wedstrijd vroegtijdig te stoppen. Koersdirecteur Mauro Vegni wil daar echter niets van weten.

Toen de Ronde van Frankrijk eind augustus van start ging, geloofde bijna niemand dat het wielerpeloton ook effectief Parijs zou halen drie weken later. Wonder boven wonder lukte dat toch, met geen enkele besmetting bij de renners.

Besmettingen op rustdag

Voor de Ronde van Italië was er – door het goede voorbeeld van de Tour – meer hoop. Maar juist nu dreigt het fout te lopen. Op 10 oktober – voor de achtste rit – bleek Simon Yates (Mitchelton-Scott), een van de favorieten, besmet met het coronavirus. Na een extra controle bij de rest van zijn ploeg ging de koers daarna gewoon door. Op de eerste rustdag kwamen daar nog enkele besmettingen bij en verlieten Mitchelton-Scott en Jumbo-Visma toch de Giro.

Vraag om stop te zetten

Kort daarna raakte bekend er nog geen wat politieagenten die werken in de Ronde van Italië besmet zijn geraakt. En dus duikt steeds vaker de vraag op om de Giro stil te leggen. Gisteren raakte bekend dat de ploeg Education First de Giro-organisatie, de UCI en andere stakeholders had gevraagd om de wedstrijd komende zondag stil te leggen.

“Er zullen nog meer coronagevallen opduiken ten gevolge van de positieve testen van deze week. Het zou beter zijn als de Giro stopgezet wordt dan dat het ene na het andere team zich terugtrekt door positieve gevallen”, schreven ze in die brief. De Internationale Wielerorganisatie UCI heeft dat verzoek afgewezen.

Ook de Belgische renner Thomas De Gendt uitte gisteren kritiek. Volgens hem heeft een deel van het Giro-peloton schrik en willen veel renners liever niet meer rijden. Hij verdenkt de Giro er zelfs van resultaten van de coronatesten te hebben vervalst.

“Ik vond het in de Tour veel veiliger. Daar voelde ik me op geen enkel moment onveilig. Maar ik heb het gevoel dat de organisatie dingen verzwijgt en er een draai aan geeft”, zegt De Gendt aan Sporza.

Giro-baas verdedigt zich

Giro-baas Mauro Vegni heeft in een interview met Cyclingnews.be zijn voornemen om de Ronde van Italië volledig af te werken, verdedigd. “Op de eerste rustdag hadden we acht positieve gevallen. Hoeveel waren er op andere plaatsen? We zijn in oktober, de trend gaat omhoog. Vandaag waren er bijna 9.000 gevallen in Italië, dus er is duidelijk wat meer stress dan in augustus”, zegt hij, verwijzend naar de Tour.

Vegni reageerde ook op de beschuldigingen van Thomas De Gendt. “Ik heb met zijn teammanager gebeld tijdens de race. Ik heb gezegd dat hij voorzichtig moet zijn met wat hij zegt. Zeggen dat we de resultaten misschien hebben vervalst, is heel serieus”, klinkt het.

Gevolgen

Tocht neemt de Giro-organisatie extra maatregelen. Normaal stond een volgende testronde maar gepland voor komende maandag op de tweede rustdag, maar nu is er toch gisteren opnieuw getest bij een deel van het peloton. Al deze testen lijken voorlopig negatief te zijn.

Als er toch nog positieve gevallen zouden opduiken, is het maar de vraag wat de gevolgen zijn. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of de leider op dat moment ook eindwinnaar zal zijn. Het Giro-parcours is zo uitgetekend dat het venijn in de slotweek zit met enkele heel zware bergritten. Daarnaast kan een vroegtijdig stoppen van de Giro ook gevolgen hebben voor de Ronde van Spanje. Die gaat komende dinsdag van start en hoopt uiteraard ook het einde te halen, maar door de vele besmettingen in Spanje heersen ook daar twijfels.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  691.854
 • Aantal
  doden
  20.726