Streamingdiensten en films, het zal altijd een wisselvallige relatie blijven. We hebben al mooie en sterke films gezien op streamingdiensten – denk aan Cha Cha Real Smooth, The Irishman of Uncut Gems om er maar enkele te noemen – maar voor elke uitstekende prent zijn er minstens drie stinkers terug te vinden. Ook Disney+ had wat goed te maken nadat we onlangs twee uur van ons leven hadden verkwanseld aan The Princess (niet doen!). Maar dat hebben ze nu dubbel en dik goed gemaakt door Not Okay en Plan B op dezelfde dag te lossen, twee frisse komedies die onze verwachtingen overtroffen.
Het cinema- en filmlandschap is in sneltempo aan het veranderen, dat weet iedereen intussen. Eén van de resultaten is dat Booksmart enkele jaren geleden nog behoorlijk wat media-aandacht en een cinemarelease kreeg, maar dat dat er voor Plan B – de twee films delen duidelijk wat DNA – er niet meer in zit. Plan B gaat over twee zeventienjarige beste vriendinnen, die kleurrijk Sunny en Lupe heten, die thuis redelijk onder de knoet gehouden worden. Sunny heeft het gevoel dat haar ouders van Indische afkomst de perfecte dochter verwachten en voor haar de lat erg hoog leggen, Lupe is de dochter van een dominee en leeft in voortdurende angst dat haar vader Lupe’s geaardheid afkeurt.
Wanneer Sunny op een geïmproviseerd huisfeestje een even geïmproviseerd eerste seksuele contact heeft, gaan de twee vriendinnen op jacht naar een morning-afterpil, een Plan B-pil. Iets wat makkelijk lijkt, wordt een helse zoektocht die een hele dag en een nacht in beslag zal nemen.
“conscience clause”
Dat klinkt met de strengere abortuswetten in de Verenigde Staten indachtig behoorlijk actueel, ook al kwam de film in de VS vorig jaar al uit. Sunny en Lupe groeien op in een stadje in South Dakota en daar is het apothekers toegelaten om een “conscience clause” in te roepen: een apotheker mag daar volgens de wet weigeren om de morning-afterpil aan iemand te verkopen omwille van persoonlijke morele redenen. Het noopt de meisjes om naar de dichtstbijzijnde Planned Parenthood -kliniek te rijden, maar eens daar aangekomen blijkt die vestiging definitief gesloten.
Het geeft een beeld van de stress waarmee een zeventienjarig meisje in South Dakota rondloopt wanneer het toch eens misloopt met het condoom. Voor Sunny tikt de klok: elke seconde van die noodlottige dag leeft ze met de angst dat haar leven om zeep is en dat ze binnen negen maanden zal instaan voor de opvoeding van een kleine koter die ze nooit gewild heeft, samen met een vader die ze niet eens graag heeft. Maar daar is Lupe om die angsten te kanaliseren: Lupe lijkt nooit zenuwachtig te zijn, weet altijd wat te doen en heeft alles over voor haar beste vriendin.
De chemie tussen de twee – Kuhoo Verma en Victoria Morales – is uitstekend. Ze hebben dan ook “chemistry auditions” gedaan, al waren die over Zoom door de coronapandemie. Maar wanneer je Sunny hoort zeggen dat ze slaappartijtjes wil blijven houden tot ze oude dametjes zijn, dan geloof je haar. De vriendschap tussen Sunny en Lupe is het soort vriendschap waar iedereen stiekem van droomt.
Zacht maatschappijkritisch
Het is dat soort vriendin die Danni Sanders (Zoey Deutch) zou kunnen gebruiken in Not Okay. Danni werkt als foto-editor bij een website, maar heeft ambities als schrijvend journalist. Ze gelooft in zichzelf, maar er wordt niet geloofd in haar en ze krijgt haar kans maar niet. Die kansen dienen zich als bij toeval aan: ze vertelt haar collega en ‘wietinfluencer’ Colin (Dylan O’Brien) dat ze op schrijfretraite is uitgenodigd in Parijs. Waarna ze geen andere optie ziet dan die leugen vol te houden en haar reis naar Parijs op sociale media een leven te geven vanuit haar eigen slaapkamer.
Maar wat Danni niet had kunnen incalculeren is dat er op dat moment aanslagen plaatsvinden in Parijs. Liever dan haar leugen toe te geven, houdt Danni de leugen vol. Ze merkt dat ze plots wel gezien wordt, dat de mensen haar naam kunnen onthouden en dat er interesse is in haar. Ze biedt aan om een artikel te schrijven over haar ervaringen als overlever van wapengeweld en trekt daarvoor naar een praatgroep.
Daar leert ze Rowan (Mia Isaac) kennen, een jonge activiste, populair op sociale media, die een schietpartij op een school overleefde. Eerst gebruikt ze Rowan om het bereik van haar artikel te vergroten, maar daarna groeit er tussen de twee een echte vriendschap. Alleen heeft Danni op dat punt al zo veel leugens verteld dat ze onmogelijk terug kan.
Eens het artikel online staat, wordt Danni bejubeld, op sociale media en op haar werk. Plots behoort ze tot de schrijvende redactie en krijgt ze dat kantoor waar ze al zo lang van droomt. Nochtans is er niets veranderd aan haar talent, maar zijn het wel de omstandigheden die maken dat mensen anders naar haar kijken. Het succes op sociale media heeft haar, met behulp van een grove leugen, een stem gegeven.
De basis van de twee films is hetzelfde: ze gaan over jong zijn en grove fouten maken omdat je het gevoel hebt dat wie je bent op een bepaald moment in je leven niet goed genoeg is. Sunny wil heel graag een eerste seksuele ervaring om zich de gelijke te voelen van haar beste vriendin, de ogen van Danni worden uitgestoken door de voordelen die influencers naar haar gevoel zomaar in de schoot geworpen krijgen.
Vanuit die basis vertrekken twee fijne en zacht maatschappijkritische films die worden gedragen door jonge goed gecaste acteurs, vlotte dialogen, goeie grappen en regisseurs die graag een verhaal willen vertellen over de tekortkomingen van de mens.
Jong zijn en zoeken naar wie je bent en wil zijn, is moeilijk en complex. Laten we dat nooit vergeten.
Plan B & Not Okay: 7/10
Beide films zijn te bekijken via Disney+.