Dit is de dodelijkste plaats in de auto

Dit is de dodelijkste plaats in de auto

Wat is de gevaarlijkste plaats in de wagen? Wij dachten dat de passagierskant vooraan de dodelijkste plaats was, maar dat blijkt niet waar. Een studie van de Waalse verkeersveiligheidsdienst toont aan dat de gevaarlijkste plaats zelfs achteraan is. 

Je gaat in de auto zitten en je doet je gordel aan: voor veel mensen is het een automatische reflex. Zo niet, laten de meeste nieuwe wagens je al niet vertrekken zonder een uitzonderlijk luide biep. Logisch, zeker als je vooraan zit, want daarvan denken veel mensen dat het de gevaarlijkste plaatsen in de wagen zijn.

Achteraan in het midden

Maar het Waals verkeersveiligheidcentrum AWSR wilde dat toch even testen. Zij analyseerden het aantal gewonden en doden in de laatste tien jaar en concluderen daaruit dat de gevaarlijkste plaats achteraan in het midden is. Per duizend ongelukken zorgt die plek voor 111 doden, geen klein getal.

De uitleg is pijnlijk eenvoudig: er dragen véél minder mensen een gordel achteraan in de wagen dan vooraan, zegt Belinda Demattia, woordvoerder van AWSR aan La DH. “In veel oudere voertuigen is de middelste plaats achteraan niet voorzien van een gordel die op drie plaatsen verankerd zit. Een simpele riem beschermt veel minder.”

Kinderen zitten beter achteraan, maar …

Hoe zit het met de andere plaatsen in de auto, zijn die dan zoveel beter beschermd? Op de chauffeurplaats vallen per 1.000 ongevallen ‘slechts’ 101 doden, op de passagiersplaats zijn dat er 92. Rechtsachter vallen 80 doden en links 76. Conclusie: kinderen zitten beter achteraan in de wagen, maar dus niet in het midden. Voor volwassenen en senioren is de beste plaats vooraan rechts.

Maar los van de plaats heeft de AWSR dus één centrale raadgeving: draag altijd je gordel. Dat is de belangrijkste indicatie voor een dodelijk ongeval, los van de plaats waar je precies zit.

Gesponsorde artikelen