Dit is de game waarmee je het meeste geld kan verdienen in e-sports

Dit is de game waarmee je het meeste geld kan verdienen in e-sports

Topgamers verdienen een klein miljoen euro per jaar: het grootste stuk van dat geld komt door prijzengeld, een salaris, een Twitch-abonnement en advertenties op livestreams. Maar welke game moet je nu spelen als je echt steenrijk wil worden? 

Gamen is niet langer een nichehobby voor de zonneschuwe geek, bijna iedereen heeft wel een console staan of gamet thuis. En een aantal onder hen speelt voor geld: wie echt goed is, hoopt er zijn boterham mee te kunnen verdienen. Staan jouw vingers in een bepaalde positie op het toetsenbord vastgeschroefd, dan moet je enkel nog de juiste game kiezen en … oefenen. Maar welke game schuift er nu het best?

Speel Dota 2 of Counter-Strike

Dat antwoord is dubbelzijdig: de dertig grootste prijzenpakkers (op tournooien) spelen allemaal, stuk voor stuk Dota 2. Maar prijzen pakken is natuurlijk maar een fractie van hoe je geld kan verdienen van achter je laptop: ook een salaris behoort tot de mogelijkheden. En de hoogste lonen, die worden uitgekeerd aan Counter-Strikespelers. Wat schuift dat? De absolute alleenheerser als het over prijzengeld gaat, is UNiVeRsE, hij haalde in z’n leven al zo’n 2.7 miljoen dollar op.

Maar waar zit nu het grote geld, gesteld dat niet elke deelnemer zelfs maar z’n deelnemingsgeld telkens uit elk toernooi haalt? Pro gamers halen ongeveer de helft van hun inkomen door streaming ads op YouTube. Wie niet mee is: zij spelen, het publiek kijkt en checkt hoe de groten voorbij de volgende boss raken. Ook sponsordeals brengen behoorlijk wat op en hetzelfde geldt voor Twitch-abonnees.

Meer kans om de NBA binnen te geraken.

Wereldwijd zijn er ongeveer 2.000 professionele gamers. Je hebt dus letterlijk meer kans om in de NBA terecht te komen. Die pro-gamers zwemmen lang niet allemaal in het geld, het gemiddelde jaarinkomen van een pro in de top 100 is zo’n half miljoen dollar, netto. Dan verdient de NBA wel iets beter.

Een League of Legends-speler kan tot 10.000 dollar in salaris binnenrijven, per maand en zonder prijzengeld, voor Counter-Strike kan je tot 15.000 euro loon krijgen. Dat is natuurlijk voor de topspelers, niet voor je standaard gamer, maar het is hoopgevend. Daarna komt nog de prijzenpot natuurlijk. Dota 2 zamelt elk jaar 18 miljoen dollar in aan prijzengeld (en deelt die dan weer uit), elk jaar zijn er over verschillende games zo’n 26 prijzenpotten die voor de eindwinnaar meer dan een miljoen opbrengen.

Gigantisch publiek

Hoe komt dat? Zonder het volledige marketingmodel van Dota 2, Counter-Strike of League of Legends bloot te leggen: er kijken naar die laatste drie keer zoveel mensen dan naar de Superbowl.

Wil dat zeggen dat je nu je YouTubekanaal moet aanmaken en daar ads op zetten? Waarschijnlijk niet: zelfs voor de pro gamers geldt het dat 200.000 views resulteren in … één dollar. Toch maar voor dat diploma gaan dan? Of heb jij goede redenen om je Dota 2-skills bij te schaven?

Gesponsorde artikelen