Dit is de leeftijd waarop je in je moeder begint te veranderen

Dit is de leeftijd waarop je in je moeder begint te veranderen

Je mama, da’s jouw superheld, maar wil je ook echt op haar lijken? Willen of niet: op je 33ste begint de kentering en worden we onherroepelijk meer zoals onze mama, dat blijkt toch uit wetenschappelijk onderzoek. Uiteraard is daar ook een logische verklaring voor. 

In mijnen tijd“, “omdat ik zeg dat het zo is” of “we zullen binnen tien jaar nog eens praten“: er zijn uitspraken waarvan je had gezworen dat je ze nooit zou doen. En dan, plots, zonder dat je het doorhebt, ben je toch je moeder geworden. Zit het gewoon in de genen of is het natuurlijke evolutie? Wetenschappers hebben een antwoord gevonden: je begint meer op je moeder te lijken vanaf (gemiddeld) je 33ste.

Je lijkt op je moeder …

Volgens dokter Julian De Silva, een plastisch chirurg in Harley Street, tenminste. Hij deed een onderzoek bij zo’n 2.000 vrouwen. Hij liet hen zelf rapporteren wanneer ze uitspraken van hun moeders begonnen te gebruiken. Dat lijkt een rare manier om aan onderzoek te doen, maar vaak zijn die zegswijzen van je ouders zo in je oren gebrand, dat je ze meteen herkent als je ’t zelf doet.

17 reden waarom je mama de allerbeste van de wereld is!

Het ging ‘m De Silva trouwens niet alleen om uitspraken, maar ook om gewoontes. Heb jij zo’n mama die je zegt wat je moet doen, terwijl ze het zelf aan het doen is? Wel, ook naar dat soort trekjes werd gepolst. Gemiddeld gesproken gaan we in full-steam-mama modus rond de leeftijd van 33 jaar.

… omdat je zelf moeder wordt

Da’s ook logisch volgens de Britse arts, rond die tijd worden de meeste mensen ouders. Wanneer je je eigen kinderen begint op te voeden, begint je gedrag te reflecteren hoe je bent opgevoed. Het is daarom ook geen toeval dat de gemiddelde leeftijd waarop Britse vrouwen moeder worden, dertig is. Dat is ongeveer het moment waarop je naar je nageslacht begint te roepen dat ze “verdorie hun voeten moeten afvegen voor ze binnenkomen” en “dat de kabouters de afwas niet gaan doen”.

Hier zijn vijftien dingen waarvoor je je mama nog nooit hebt bedankt.

We gedragen ons, volgens het onderzoek van De Silva, ook meer zoals onze mama’s op het moment dat we op hen beginnen lijken. ’t Is te zeggen: op het moment dat we op onze moeders beginnen lijken zoals wij ze ons herinneren vanop drie-vierjarige leeftijd. Toen ze dus, pakweg, begin de dertig was. Die extra kilo’s en rimpeltjes en die ene grijze haar doen er ons dus aan denken dat we toch wat op onze ouders lijken.

17 dingen die on-ver-mijdelijk gebeuren als je allerliefste mama op bezoek komt

En vaders lijken op hun papa

Voor wie het zich afvroeg: ja, mannen beginnen ook op een gegeven moment meer op hun vaders te lijken. De gemiddelde leeftijd daar is 34, slechts een jaartje ouder dan de dames dus. Geen verrassingen daar: dat valt ook samen met de gemiddelde Britse leeftijd voor het eerste vaderschap. ’t Is dus een kwestie van tijd voor je lief vraagt of je ‘m een pint wil halen terwijl hij de tv luider zet voor het voetbal. Je bent gewaarschuwd: antwoord dan met veel plezier dat “het hier verdorie geen hotel is”.

pexels

Gesponsorde artikelen