Left Right
scrollTop top

Dit is scheidsrechter van Frankrijk – België: onervaren Uruguayaan die Fransen al eens hielp


Dit is scheidsrechter van Frankrijk – België: onervaren Uruguayaan die Fransen al eens hielp

De halve finale tussen Frankrijk en België zal geleid worden door Andres Cunho. Dat is op zijn minst een verrassende keuze want het is voor de Uruguayaanse scheidsrechter nog maar zijn eerste WK en zijn verleden is zeker niet onbesproken.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

De Rode Duivels spelen dinsdag om 20 uur in Sint-Petersburg hun historische halve finale op het wereldkampioenschap voetbal tegen Frankrijk. Die ongetwijfeld beladen wedstrijd zal geleid worden door de Uruguayaan Andres Cunha en zijn assistenten Nicolas Taran en Mauricio Espinosa. De Video Assistant Referee (VAR) staat onder leiding van de ervaren Italiaan Massimiliano Irrati.

De keuze voor dit trio is op zijn minst gezegd een verrassing want Cunha is niet de grootste naam als scheidsrechter. De Uruguayaan kwam al twee keer in actie op de Copa América, het Zuid-Amerikaans kampioenschap voetbal, en fluit al sinds 2015 op de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League.

Veel gele en rode kaarten

Het wereldkampioenschap in Rusland is het eerste WK voor Andres Cunha. Het is hoogst uitzonderlijk dat een halve finale toegekend wordt aan een debutant. Hij stond op voorhand ook niet bij de 16 beste arbiters die ook het meeste verdienen (lees hier hoeveel scheidsrechters verdienen op het WK in Rusland). Bovendien is het trio ook allerminst onbesproken.

In Rusland floten ze al Frankrijk – Australië en Iran – Spanje in de poulefase. Daarin deelde Cunha zes gele kaarten uit en floot hij twee penalty’s. Normaal is de Uruguayaan iets gretiger met kaarten. Over heel zijn carrière deelde hij gemiddeld bijna vijf gele kaarten uit per wedstrijd en geeft hij om de drie wedstrijden een rode kaart. Statistisch gezien zou die uitsluiting dus wel eens dinsdag kunnen vallen.

Twijfelachtige penalty voor Frankrijk via VAR

Cunha zorgde op dit wereldkampioenschap voor een primeur door voor het eerst ooit op een WK een penalty te geven na tussenkomst van de videoscheidsrechter, de zogenaamde VAR. Bij een 0-0-stand tegen Australië ging de Franse spits Antoine Griezmann maar al te graag neer na contact met Josh Ridson. Na het bekijken van de beelden gaf Cunha een penalty aan Les Bleus, die uiteindelijk met 2-1 zouden winnen.

Hoewel er wel degelijk contact was, was er zeker geen sprake van een zogenaamde ‘clear error’. Veel analisten hadden achteraf dan ook kritiek op Cunha. Die zou de penalty enkel en alleen hebben toegekend omdat hij het idee had dat hij na de tussenkomst van de videoscheidsrechter wel van mening moest veranderen.

Bekijk de discutabele penalty uit Frankrijk – Australië:

Peruaanse ‘hand van God’ goedgekeurd

De Fransen hebben dus duidelijk goede herinneringen aan Cunha, maar in Brazilië is hij heel wat minder graag gezien. In het Zuid-Amerikaans kampioenschap, de Copa América, in 2016 zorgde hij voor de uitschakeling van de Seleção door in de laatste poulewedstrijd een doelpunt van Peru goed te keuren dat overduidelijk met de hand was gemaakt.

Het zorgde voor het ontslag van de Braziliaanse bondscoach Dunga en de aanstelling van hun huidige coach Tite. Achteraf gezien geen slechte zaak voor Brazilië want onder Tite werkte Brazilië zich op tot een van de favorieten van het huidige wereldkampioenschap, tot de Rode Duivels die WK-droom aan diggelen schoten.

Geldig doelpunt Lampard afgekeurd

Terwijl het voor Cunha zijn eerste WK is, is het dat niet voor zijn assistent. Vlaggenman Mauricio Espinosa is met zijn 46 jaar de meest ervaren man van het trio. Hij is de enige die al een WK meemaakte. Als assistent van Jorge Larrionda was hij in 2010 op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Daar liet Espinosa zich vooral negatief opmerken door in de achtste finale tussen Engeland en Duitsland een geldig doelpunt van Frank Lampard af te keuren.

De herhaling toonde achteraf dat de bal duidelijk over de lijn was, maar van doellijntechnologie was toen nog geen sprake en dus was Engeland aangewezen op het oordeel van het Uruguayaanse trio. Door die scheidsrechterlijke fout was de ruststand 2-1 in plaats van 2-2. In die rust zou Espinosa bij het zien van de beelden zijn fout hebben ingezien. Duitsland won uiteindelijk de match met 4-1.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…