Dit is waarom er nu toch nog een grieppiek kwam

Dit is waarom er nu toch nog een grieppiek kwam

De krokusvakantie ligt al even achter ons en dus is het griepseizoen voorbij, toch? Mis poes, dit jaar kregen we ook begin maart nog een flinke grieppiek. Maar is het nu écht erger dan vorige jaren en hoe komt dat dan? 

Even duidelijk zijn: volgens de cijfers hebben we vorige week inderdaad een zware griepprik achter de rug. Er waren zo’n 700 griepgevallen, dat is meer dan normaal in deze tijd van het jaar. Dat wil niet zeggen dat meer mensen gestorven zijn aan griep, of dat er meer mensen thuis waren: dat zijn de vastgestelde gevallen.

Krokusvakantie en de kou

Is dat nu zo uitzonderlijk? Ja en nee. Eerder al werd voorspeld dat de grieppiek later zou vallen dan normaal en ook dat na de krokusvakantie het ergste achter de rug zou zijn. Het eerste bleek waar, het tweede niet. Want hoewel het zeker geen desastreus griepseizoen is (2014-2015 was erger), is er toch wel wat aan de hand.

Een eerste oorzaak is de koudegolf die de laatste weken over ons landje schoof. Iedereen heeft daar evenveel last van, maar doordat we dus vaker binnen zitten, kunnen virussen zich makkelijker verspreiden. Dat verklaart waarom we na de krokusvakantie (wanneer kinderen even thuisgezeten hebben) normaal een opklaring hebben van de griep. Dit jaar is dat dus niet het geval.

Type B

Het is ook die groep, van de jongste kinderen, die momenteel het vaakst met de griep kampt, blijkt uit onderzoek. “Jonge kinderen hebben van nature geen antistoffen tegen de griepvariant die deze winter domineert, het type B Yamagata”, legt viroloog Steven Van Gucht uit aan Het Nieuwsblad. “Het is voor het eerst in jaren dat het de zo fel de ronde doet en dus is het voor peuters een eerste kennismaking.”

En hoewel er nu dus meer mensen in het ziekenhuis liggen dan je zou verwachten voor deze tijd van het jaar, moeten we ons niet al te veel zorgen maken. Voor veel kinderen is de griep even vervelend en gaat ie daarna gewoon terug over. Al kan je er wel degelijk even flink ziek van zijn: heb je griep, blijf dan thuis.

Gesponsorde artikelen