Left Right
scrollTop top

Dit is waarom je kat zo graag in een kartonnen doos zit


Dit is waarom je kat zo graag in een kartonnen doos zit

Dat katten graag in kartonnen dozen zitten, da’s algemeen geweten. Maar waarom verkiezen ze een simpele doos boven een mandje, een kussentje of je schoot? Daar hebben ze blijkbaar verschillende redenen voor. 

Ieder kattenbaasje kent het wel: je koopt een prachtige – én dure – mand voor je kat, maar die beslist om in de doos te gaan zitten waarin de mand kwam, naast z’n gloednieuwe mand. Maar waar komt die voorliefde van katten voor kartonnen dozen vandaan. Wel, daar is een wetenschappelijke reden voor.

Wetenschappelijk onderzoek

Ja, iemand heeft wetenschappelijk onderzocht waarom katten graag in dozen zitten. De Nederlandse Claudia Vinke onderzocht dit fenomeen aan de universiteit van Utrecht. Voor haar onderzoek keek ze naar de stresslevels van negentien katten die net in het asiel werden geplaatst.

De helft (10) van de katten kreeg een kartonnen doos om zich in te verstoppen, de andere helft kreeg dit niet. Ze ontdekte dat de katten die wel een kartonnen doos kregen, zich sneller aanpasten aan de nieuwe omgeving. “Wanneer een kat bang is, ziet ze de doos als een comfort zone – een plaats om zich te verstoppen van al haar problemen”, legt Dennis Turner, auteur van het kattenboek The Domestic Cat: The Biology of its Behaviour uit. “Bij gebrek aan een doos, kunnen katten ook andere afgeschermde ruimtes gebruiken die ze aantrekkelijk vinden, zoals schoenen, vazen, plastic zakjes, eierdozen, enz.”

Daarnaast zoeken katten graag beschutting. “Veel katten willen in conflictsituaties liever schuilen in plaats van vechten. Als je kat in een doos kruipt, voelt ze zich veiliger en ontwijkt ze negatieve aandacht.” Een doos is dus een veilige omgeving waar de kat zich op zijn of haar gemak voelt en kan schuilen voor mogelijk gevaar.

iStock

Warm

Maar de zoektocht naar een veilige, afgeschermde ruimte is niet de enige reden waarom katten graag in dozen zitten. Ze hebben het ook graag lekker warm. Een kat voelt zich het beste in een temperatuur tussen de 30 en de 36 graden Celsius.

Daarom liggen ze graag in het zonnetje, maar het zorgt er ook voor dat ze graag in een doos gaan zitten. Kartonnen dozen isoleren namelijk goed, waardoor de warmte binnen wordt gehouden en je kat zo dus kan genieten van een warm plekje.

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618