Heel het land schreeuwt om ontslag van de bondscoach. Na de wanprestatie tegen Wales en vooral de signalen uit de kleedkamer, is het ondenkbaar dat Marc Wilmots verder kan. Maar de eer aan zichzelf houden doet hij niet. Nogal logisch zo blijkt, want de kleine lettertjes in z’n contract laten hem dat echt niet toe, zonder zwaar z’n broek te scheuren.
“Zij onderhandelt al m’n contracten”, had Marc Wilmots nog fier gezegd in het programma Duivelse Vrouwen, over z’n echtgenote Katrien Lambeets. ‘Zijn’ Katrien is advocate en duidelijk diegene met de broek aan thuis: zij is het die alle financiële handel en wandel van haar man bestiert.
Nu de man op de rand van ontslag/opstappen staat, worden de kleine lettertjes in dat contract plots héél relevant. Want Wilmots heeft een speciaal soort afspraak. Als de voetbalbond hem wil ontslaan, krijgt hij een oprotpremie van liefst 1 miljoen euro. Mooie gouden parachute voor iemand die algemeen beschouwd wordt als mislukt in z’n opdracht.
Wil hij echter zelf opstappen, wat na de prestatie en vooral de kritiek en de druk niet onlogisch zou zijn, dan moet hij zelf 1 miljoen euro ophoesten. Die clausule is destijds door de voetbalbond opgenomen om ervoor te zorgen dat Wilmots niet zomaar weggeplukt zou worden. Maar die één miljoen bleek wel te hoog om door geïnteresseerde clubs te laten betalen: een pak mensen hadden gehoopt vorig jaar dat Schalke 04 de Rode Duivels zou komen verlossen. Maar uiteindelijk haakten de Duitsers af.
“Wij hebben een mooi tornooi gespeeld”
De hoge verbrekingsvergoeding verklaart wel veel. Onder meer waarom Wilmots na de verloren match tegen Wales gisteren het zonlicht compleet ontkende en het had “over een mooi tornooi”. Tactisch overklast door Italië en Wales, heel nipt en met geluk tegen Zweden gewonnen, en tegen minivoetballanden zoals Hongarije en Ierland wél kunnen doordrukken: daarvoor kwamen we niet naar Frankrijk.
Bovendien kreeg Wilmots van Thibaut Courtois zowat de meest duidelijke boodschap die een speler kan geven: “De coach moet zelf maar bepalen of hij opstapt”. En ook Kevin De Bruyne gaf aan dat er nu sprake is van twee kampen in het team. Er lopen barsten door de ploeg.
Daarbij loert steeds een “communautair” kantje: de Franstalige pers is systematisch veel minder hard voor Wilmots en Franstalige spelers. Ook vandaag zijn de voorpagina’s van de sportkranten in Vlaanderen duidelijk: Wilmots moet eruit. Maar in Franstalig Belgie zijn het “de Rode Duivels” die “faalden”. Nieuw is dat niet, maar het manifesteert zich deze keer wel bijzonder duidelijk.
Hoe dan ook is het, na de storm van kritiek, ondenkbaar dat de nieuwe ondervoorzitter van de voetbalbond Bart Verhaeghe (sterke man van Club Brugge) met Wilmots verder gaat. Ze moeten dus aan tafel om te zien hoeveel de oprotpremie nu precies wordt.
Wie dan de opvolger wordt, is moeilijk te zeggen. In België zijn slechts twee namen geschikt: Michel Preud’homme, die onlangs koos om verder te gaan met Club Brugge en Hein Vanhaezebrouck die bij AA Gent hetzelfde deed. Een toptrainer uit het buitenland lijkt aangewezen. Met zo’n ploeg van sterren staan er genoeg kandidaten in de rij.