Het jaar 2018 was een grand cru wat games betreft. Hoewel de hogere plaatsen al snel vast lagen, hebben we toch lang ons hoofd gebroken over een hele hoop titels. Dat er een resem topgames naast de lijst zijn gevallen, getuigt nog maar eens van de kwaliteit die we het afgelopen jaar op ons bord hebben gekregen. Dit zijn de 10 beste games van 2018!
10. Call of Duty: Black Ops 4 – PlayStation 4, Xbox One, pc
Activision nam voor de nieuwste Call of Duty een zwaar besluit: ze maakten voor het eerst komaf met de single-player-campagne. Een gewaagde zet, maar het zorgde er wel voor dat ze een briljant gevarieerd multi-player aanbod konden voorzien.
Blackout
Naast de bekende Zombie-modus, die groter en meeslepender is dan ooit, was het toch vooral Call of Duty z’n eigen battle royale-modus Blackout die het spel een plaatsje op deze lijst doet krijgen. Ook bij Activision konden ze het overduidelijke succes van Fortnite en PUBG niet meer negeren, en dus werd Blackout dé speerpunt van Black Ops 4. Een duidelijke kopie van de gekende formule, maar de Call of Duty-nuances voegen nieuw leven toe aan de enorme 100 player survival experience.
Het is dus een heel ander pakket dan we van een normaal Call of Duty-game gewend zijn, maar dat is uiteindelijk een goede zaak: het is de beste release in de franchise in jaren en een die ons alvast happy zal houden tot de Call of Duty van volgend jaar.
9. Monster Hunter: World – PlayStation 4, Xbox One, pc
Monster Hunter: World is al de vijfde in de reeks maar is ongetwijfeld de beste. Waarom? Wel, de titel zegt, raar genoeg, al voldoende. Waar de vier voorgaande games nog logisch genummerd waren (2, Tri en 4) kreeg de vijfde in de reeks de naam Monster Hunter: World. De vijfde Monster Hunter is dan ook gewoon één grote wereld, in plaats van een game die bestond uit verschillende zones zoals z’n voorgangers.
Net dat tikje beter, mooier, grootser en leuker
In Monster Hunter speel jij, nogal logisch, een Hunter die monsters moet vangen of doden. Slaag je daarin, word je beloond met loot waarmee je betere wapens en en pantsers kan maken, die je dan weer nodig hebt om sterkere monsters aan te kunnen. Ben je die dan weer te snel af, krijg je weer loot waarmee je je items weer kan upgraden en ga zo maar door. Echt heel gevarieerd is het niet, maar toch voelt Monster Hunter nooit monotoon of repetitief aan.
De monsters zijn weer magnifiek tot leven gebracht en ze leven deze keer nog meer in een echt levend ecosysteem, waar je ook gebruik van kan maken tijdens je ‘jacht’. Monster Hunter: World doet alles net dat tikkeltje beter, mooier, grootser en leuker dan de voorgaande games in de reeks. Het leverde hen de titel van Best Role-Playing Game van 2018 op de Game Awards op en meteen ook een verdiend plekje in onze top tien.
8. Super Smash Bros. Ultimate – Nintendo Switch
De Super Smash Bros.-reeks is enorm geëvolueerd over de jaren: van z’n debuut op de Nintendo 64 in 1999 als echte partygame tot een ware arcade fighter vandaag. Maar bij Nintendo zijn ze nooit vergeten waarom de reeks er toch altijd in slaagt om te scoren, en dat is de liefde van de hele gamingwereld voor de tientallen Nintendo-franchises. Of je nu een Pokémon-, Zelda– of Mario-fan bent, Super Smash Bros. is sowieso iets voor jou. En als je één Super Smash Bros. in huis moet halen, is het wel Ultimate.
Zit je favoriete personage erin? Ze zijn er AL-LE-MAAL
Want Super Smash Bros. Ultimate maakt z’n naam helemaal waar. Verlies geen tijd met te checken of je favoriete personage er tussen zit, want … Nintendo heeft ze AL-LE-MAAL toegevoegd. Met meer dan 70 verschillende speelbare personages is het roster werkelijk gigantisch. En hoewel dat in eerste instantie overweldigend aanvoelt, is dat natuurlijk gewoon fucking cool.
Verwacht je wel niet aan 70 totaal verschillende vechtstijlen of aanvallen. Er is hier en daar wel wat copy-paste-werk aan te pas gekomen, maar dat zal niemand erg vinden als ie daardoor met z’n favoriete personage z’n beste vriend kan kapot maken. Maar daar houdt het niet op. Naast dat overtal aan speelbare personages, zijn er ook meer dan 100 verschillende stages (of arenas) en een hoop modi om te spelen.
The World of Light is een leuke single-player-campagne, die je doorheen de hele Nintendo-geschiedenis lijkt te loodsen, maar het hart van de game zijn natuurlijk de battles. Online durven die wel al eens haperen. Maar Super Smash Bros. Ultimate blijft toch vooral een game die je met je vrienden op de bank speelt, en dan is er voorlopig geen beter game, zeker niet voor de Switch. Je zou zelfs durven zeggen dat het haast heiligschennis is om een Switch te hebben zonder deze Super Smash Bros. in huis te halen. Ja, hij is zo goed.
7. Celeste – PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pc
Celeste is een verrassingsmeesterwerk. Het 2D-platforming game is een van de beste en moeilijkste sinds Super Meat Boy, met levels die net zo uitdagend zijn als ze voldoening geven om te voltooien.
Celeste is op het eerste gezicht een retro 2D-platforming game waarvan er dertien in een dozijn zijn. Maar op alle vlakken slaagt Celeste waar de anderen falen. De levels zijn, in één woord, geniaal. Je door die levels manoeuvreren, lijkt een soort perfecte combinatie van tot op de milliseconde getimede acties te vragen. Zo simpel als de controls zijn, zo tergend moeilijk zijn de levels. Die lijken in eerste instantie dan ook onoverwinnelijk, wat de uiteindelijke overwinning uiteraard des te meer voldoening geeft. Maar, en dat is misschien wel het meest opmerkelijke, het wordt nooit vervelend of repetitief.
Een nieuw, ongezien hoog, niveau
Celeste is ook meer dan een hersenloze game, want naast de prachtige levels (die het retro 2D-aspect omarmen en tot een echte troef maken) heeft de game ook een echt verhaal, dat verder gaat dan ‘Mario moet de prinses redden’. Het hoofdpersonage Madeline wil en zal de berg Celeste beklimmen, hoewel ze geen ervaring heeft en zowat iedereen haar dat afraadt. Doorheen de game zie je Madeline in de knoop liggen met zichzelf, met de wereld rondom haar en de problemen die haar boven het hoofd hangen. Onderwerpen als depressies en paniek zijn dan ook nooit ver weg.
Dat aangrijpende verhaal gecombineerd met een ongelooflijke soundtrack maakt, en we dachten nooit dat we dit zouden zeggen, dat deze 2D-platformer een enorm emotioneel game is. Celeste verheft de 2D-platform games naar een nieuw, ongezien hoog, niveau. Zo hoog dat het absoluut een plaatsje verdiend tussen al deze grote games van gaminggiganten die er miljarden aan hebben gespendeerd. En dat op zich is al een prestatie om U tegen te zeggen.
6. Assassin’s Creed Oddysey – PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pc
Ubisoft heeft naar schatting al zo’n 120 miljoen Assassin’s Creed-games verkocht sinds de franchise begon in 2007. In de follow-up van dit jaar, Assassin’s Creed Odyssey, bouwt Ubisoft Quebec voort op de pijlers van zijn voorganger, het al memorabele Origins, en gooit het zich vol vertrouwen in de nieuwe richting van de reeks.
Alweer een stap vooruit
Een verhaal van meer en beter dus. Het resultaat is een Assassin’s Creed-game die eindelijk even groot is als de aspiraties die Ubisoft voor de franchise heeft gehad sinds het elf jaar geleden werd gelanceerd. Als er iets aan te merken valt op Odyssey, dan is het dat het soms zelfs te groot aanvoelt voor zijn eigen bestwil. Er zijn talloze momenten waarop verkennen, het voltooien van missies en reizen van A naar B het tempo aanzienlijk kan vertragen. De wereld waarin het spel zich afspeelt, is buitensporig groot (twee keer groter dan Origins, dat al enorm was).
Desondanks is de ambitie van Assassin’s Creed Odyssey bewonderenswaardig. Hoewel de grootschalige campagne – die meer dan 50 uur duurt – soms vermoeiend kan zijn en sommige functies niet echt de impact hebben die ze zouden moeten maken, is Odyssey alweer een stap vooruit.
Lees hier onze review: De nieuwe Assassin’s Creed, Odyssey, is gewoon nog meer, nog groter en nog beter.
5. Shadow of the Tomb Raider – PlayStation 4, Xbox One, pc
Shadow of the Tomb Raider is alweer de twaalfde game uit de reeks rond Lara Croft, en het is het derde deel van een verhaal dat in 2013 werd opgestart. Met 63 miljoen verkochte games in al die jaren, en een reputatie als echte videogame royalty, was de nieuwe Tomb Raider dan ook meteen één van de meest verwachte games van het jaar.
Replay-value
Wat gameplay betreft, is er geen grote stap vooruit gezet. Close combat is wellicht het zwakste aspect van de game. De verbeterde stealth-moves zijn de uitzondering. Maar waar Shadow of the Tomb Raider echt scoort, is de fascinerende combinatie van adembenemende graphics en een slim level-ontwerp. Dit is een game met, bijvoorbeeld, een spiegelpuzzel in een kamer waar de kruisiging van Christus wordt nagespeeld door geposeerde gemummificeerde lijken (ja, for real).
Wat misschien wel wat tegenvalt, is dat iet of wat gamer in minder dan 25 uur door het hele spel gaat. Maar, er is zo veel te vinden en te ontdekken door af te wijken van de snelst mogelijke route, dat Shadow of the Tomb Raider wel replay-value heeft. Wat ook helpt, is een systeem waarbij je de moeilijkheidsgraad erg goed kan tweaken. Je kan bijvoorbeeld combat moeilijker maken en puzzels makkelijker. Je kan zo op 27 verschillende manieren spelen.
Hoewel Lara’s nieuwste optreden het actie-avonturengenre niet echt naar nieuw territorium pusht, is het een van de meest gepolijste en leuke exploration-games ooit.
Lees hier onze review: Apocalyps Wow: Shadow of the Tomb Raider stelt niet teleur.
4. Marvel’s Spider-Man – PlayStation 4
Er werd lang uitgekeken naar deze Spider-Man, ook door ons. De open world-gameplay, waarbij je je dus van de ene wolkenkrabber naar de andere kan slingeren, zorgde ervoor dat dit een superheldengame was dat je in huis moest halen. En dat bleek ook, want het kroonde zich met meer dan 3,3 miljoen verkochte exemplaren in de eerste drie dagen tot de snelst verkopende PlayStation-exclusive ooit. Daarmee doet het dus beter dan de volgende game op dit lijstje God of War.
Door de straten vliegen, is subliem
Niet alleen de manier waarop je door de straten kan vliegen, zorgde ervoor dat dit een uniek open world-game is. Het verhaal en de personages lenen zich perfect tot het genre. Nog nooit voelden we ons echt zo sterk de superheld waarmee we aan het spelen waren. Waar in verschillende andere open world-games de reis van de ene missie naar de andere een struikelblok is “waar je nu eenmaal door moet”, is het door de New Yorkse straten vliegen net een belangrijk onderdeel van Spider-Man.
De sidequests, die gaan van het neerhalen van een villain tot het redden van een duif, voelen heel natuurlijk aan maar kunnen na een tijdje wel repetitief worden. Het hoofdverhaal is ook aan de korte kant (reken er zo’n twaalf uur voor), al krijg je er wel nog drie DLC-verhalen van om en bij de drie uur bij. Ook de open wereld zorgt ervoor dat je je toch langer dan dat kan amuseren met Spider-Man, maar die speeltijd vervalt in het niets bij wat Rockstar Games dit jaar presteerde (daarover later in deze lijst meer).
Desalniettemin is dit een game die je absoluut in huis moet halen. Het rondvliegen door de straten is zo subliem dat je alleen al daarvoor er het geld voor zou willen neerleggen.
3. Forza Horizon 4 – Xbox One, pc
Forza is zonder twijfel de beste racegameserie van het moment en van de de nieuwste telg, Forza Horizon 4, kunnen we ook vol vertrouwen stellen: er is gewoon geen betere race-game momenteel. Forza Horizon 4 is niet zo bombastisch als zijn voorganger die zich in Australië afspeelde. En de meer introverte momenten van autorijden door herfstachtig of met sneeuw bedolven Groot-Brittannië zijn prachtig, vooral als een showcase voor Xbox One X.
Beter dan eender wat op de markt
De structuur van het spel is ook aanzienlijk veranderd, waarbij het toch een beetje idiote festivalthema van vorige games naar de achtergrond is verdwenen voor een eenvoudig progressiesysteem voor elk van de afzonderlijke disciplines en activiteiten zoals car customisation.
De kern van Forza Horizon 4 blijft echter uitdagend en fun racen, iets wat het beter doet dan eender wat op de markt momenteel. En wanneer dat wordt gecombineerd met prachtige visuals, geïntegreerd online spelen en een verbazingwekkende lijst met beroemde merken uit het heden en verleden, zal iedereen wel iets vinden om zich een hele poos te amuseren met Forza Horizon 4.
Lees hier onze review van Forza Horizon 4: Er is gewoon geen betere race-game momenteel.
2. God of War – PlayStation 4
Echt, het is met pijn in het hart dat we deze op nummer twee moeten zetten. In elk normaal jaar zou God of War de gedoodverfde nummer één zijn, maar 2018 was geen normaal jaar als het over videogames gaat. God of War is een haast perfect game, maar zelfs de grootste Kratos-fan moet toegeven dat er dit jaar eentje beter was.
De Leviathan Axe? Werkelijk geniaal
Gamers wisten niet echt wat ze moesten denken toen plots bekend raakte dat er een nieuwe God of War zou komen. De eerste trilogie, met al z’n spin-off games, was een afgesloten verhaal. Er was ook geen god meer over, dus waar zouden ze dan naartoe moeten met GoW 4? Wel, naar de Noorse mythologie dus. Maar dat was niet de enige verandering. Kratos had plots een lange baard. En die baard zorgde ervoor dat hij een pak minder opvliegend was dan hoe we ‘m hadden leren kennen in de eerste games. Oh ja, hij heeft nu ook een zoon, Atreus. En shit, z’n iconische Blades of Chaos heeft hij ook ingeruild … voor een bijl.
Wat te veel veranderingen aan een game die zichzelf doorheen de jaren had geperfectioneerd (alsof dat nog moest, want de eerste God of War was een nagenoeg perfect game). Maar zowat elke nieuwigheid was een succes. De verhalende, meer emotionele stijl? Een voltreffer. De samenwerking met Atreus? Super. De Leviathan Axe, die Kratos na het gooien zelf kan terugroepen (use the force, Kratos)? Werkelijk geniaal.
Baldur
De game heeft één minpunt, en het is een opmerkelijk. God of War blonk al die jaren uit door hun heel sterke en indrukwekkende boss fights. Ze openden hun games ook altijd met een sterke baas, waardoor je meteen in de game werd gezogen. Maar net daar wringt ‘m deze keer (een beetje) het schoentje. Vele van de boss fights zijn eigenlijk kopieën van elkaar, met enkel een ander kleurtje en één of twee speciale aanvallen hebben ze hun er toch wat gemakkelijk van af gemaakt.
Al moet het ook gezegd: de gevechten met Baldur maken dat allemaal nog meer dan goed (in de video zie je het eerste gevecht met Baldur). Het is voor het eerst dat je je als Kratos ook echt een god voelt, die iemand met één slag door een stenen blok kan slaan. Hoe ze Baldur hebben aangepakt, belooft veel goeds voor de komende God of War-games. Maar ook als die er niet komen of, hoe ongeloofwaardig ook, niet goed zouden zijn, is deze er eentje voor de geschiedenisboeken.
En het blijft uiteraard niet bij één game, want producer Cory Barlog bevestigde al dat hij maar liefst vijf nieuwe God of War-games wil maken!
1. Red Dead Redemption 2 – PlayStation 4, Xbox One
Het moet voor vele developers toch pijnlijk geweest zijn, de release van Red Dead Redemption 2. Plots zagen ze hun hoop op prijzen (en de eerste plaats in dit lijstje) in rook opgaan. Want, dat is toch voor iedereen duidelijk, Red Dead Redemption 2 is de beste game van het jaar. Punt. Geen discussie mogelijk.
Gedetailleerd
Red Dead Redemption 2 is fabelachtig mooi, verbazingwekkend gigantisch en tot op het irritante gedetailleerd. Bijvoorbeeld: Red Dead Redemption 2 is zo gedetailleerd dat zelfs het haar en de baard van hoofdpersonage Arthur Morgan in real time groeien. Als je niet wilt dat Arthur als een of andere Wild West-yeti eindigt, moet je naar een van de kappers van de game. Dit is ook een game waarin je vermagert of verdikt naargelang hoe weinig of hoeveel je eet (of waar zelfs de testikels van je paard gaan krimpen bij koud weer, ja, echt!).
Zelfs na uren spelen, zal je nog kleine dingen opmerken die je kin op de grond doen vallen. Als ze op voorhand stelden een open wereld te hebben gecreëerd zoals we die nog nooit hebben gemaakt, wel, dan hebben ze gewoon gelijk. Elk personage is aanspreekbaar, de wereld wemelt van de sidequests en ‘strangers‘ die je hulp kunnen gebruiken en dan moeten we het nog over de main story hebben.
Beter dan de hype
Red Dead Redemption 2 is op dat vlak veel minder flashy dan je zou verwachten. Het is meer een roman dan een game, met verhaallijnen die steunen op emotie, psychologie en ethiek. Dat maakt dat het niet altijd even snel vooruit gaat. Komt daar nog bij dat je voor grote delen van het spel zowat alle verplaatsingen met je paard moet doen. En als je de kaart van Red Dead Redemption 2 bekijkt, dan zie je meteen dat dat een hele opgave kan zijn.
Maar, dat is allemaal muggenziften in het licht van de grandeur van deze game. Hoe goed is Red Dead Redemption 2? Wel, minstens zo goed en zelfs beter dan de hype. Als je maar één game koopt, moet het absoluut deze wonderlijke Wild West-quest zijn. Er is momenteel niks beter.
Lees hier onze review: Is Red Dead Redemption 2 de beste game ooit?