Luttele uren nadat de inwoners van het Oekraïense schiereiland de Krim in een referendum voor aansluiting bij Rusland kozen, hebben de EU en de VS sancties aangekondigd tegen een twintigtal Russen en Oekraïners. De Russische president Vladimir Putin zelf blijft om diplomatieke redenen buiten schot, maar zijn trouwste bondgenoten krijgen reisverboden en hun tegoeden worden bevroren. Maar wie zijn de kameraden die door de VS en de EU gestraft worden om Putin te raken?
Zondag hebben de inwoners van de Krim in een referendum massaal te kennen gegeven dat ze willen aansluiten bij Rusland. President Vladimir Putin heeft gisteren en vandaag stappen gezet om het schiereiland in te lijven bij Rusland. Gisteren erkende hij de Krim al per decreet als een onafhankelijk en soeverein land. Vandaag heeft hij een verdrag getekend waardoor het onderdeel wordt van Rusland.
De VS en Europa kondigden gisteren meteen sancties af tegen verschillende Russen en Oekraïners. Wie er op de zwarte lijst van de EU staat, is nog niet officieel gemaakt. Volgens Volkskrant-correspondent Marc Peeperkoorn gaat het om 8 inwoners van de Krim, 10 Russische politici en 3 Russische militairen waaronder de commandant van de Zwarte Zeevloot. Oorspronkelijk stonden er 120 namen op de lijst.
Putin buiten schot
President Barack Obama laat 7 Russen en 4 Oekraïners boeten. Zij mogen de VS niet meer binnen en hun tegoeden worden bevroren. Het gaat onder andere over de premier van de Krim en de verdreven Oekraïense president Viktor Yanukovych. Volgens topambtenaren zijn het de meest uitgebreide sancties tegen Russen sinds de Koude Oorlog. Putin zelf staat niet op de lijst van de VS, omdat het volgens een Amerikaanse topambtenaar “hoogst uitzonderlijk” is om een staatshoofd op die manier te straffen.
Zowel de EU als de VS dreigen met “harde” economische sancties als Putin militair zou ingrijpen in het oosten van Oekraïne. Dit zijn de 7 Russen waarvan Obama vindt dat ze gestraft moeten worden.
With #Russia's G8 membership being suspended, #Putin's spox Peskov says sanctions won't change Kremlin's foreign policies
— Myroslava Petsa (@myroslavapetsa) March 18, 2014
For those who missed it, here is the piece from @DerSPIEGEL on German business concerns over sanctions: http://t.co/qGfuEGtLGq
— Charles Hawley (@charles_hawley) March 18, 2014
Russia's Duma just unanimously passed a motion asking that all members be added to the list of those targeted by US and EU sanctions.
— Mark MacKinnon (@markmackinnon) March 18, 2014
1. Vladislav Surkov (49)
Vladislav Surkov, aka de Grijze Kardinaal of De Poppenspeler, is een van de belangrijkste politici van Rusland. Hij heeft enorm veel invloed achter de schermen en was de spindoctor van verschillende verkiezingscampagnes van Putin. Hij was ruim tien jaar lang verantwoordelijk voor het benoemen en ontslaan van politici en leiders en wordt beschouwd als de belangrijkste ideoloog van de regering.
Fait divers: Surkov schrijft cynische romans onder een pseudoniem en schrijft de teksten voor Agatha Christie, een Russische rockband.
2. Sergey Glazyev (53)
Sergey Glazyev is een politicus die het in 2004 opnam tegen Putin in de presidentsverkiezingen. Ondanks het feit dat de hoogleraar economie kritisch staat tegenover zijn president, speelt hij een belangrijke rol in de regering. In februari beschuldigde hij de VS ervan de Oekraïense “rebellen” te bewapenen en te assisteren in de “coup” tegen president Yanukovych.
Hij heeft voorgesteld dat Rusland de Amerikaanse sancties zou counteren door de dollar te boycotten. “We zullen iedereen aansporen Amerikaanse staatsobligaties te verkopen, hun dollars van de hand te doen en de Amerikaanse markt te verlaten”.
3. Leonid Slutsky (46)
Econoom Leonid Slutsky is een lid van de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement. Hij is ook voorzitter van het Russische Doema-comité voor het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Slutsky vindt dat het de taak van Rusland is om de landgenoten te beschermen in Oekraïne. “Als de levens en de gezondheid van onze landgenoten in gevaar zijn, zullen we niet aan de kant blijven toekijken”, zei hij eerder al.4. Andrey Klishas (42)
Klishas is momenteel de voorzitter van de Russische Eerste Kamercommissie voor institutioneel recht, daarvoor werkte hij als CEO van een mijnbedrijf. Hij heeft aan Russia Today, de Engelstalige propagandazender van het Kremlin, laten weten dat hij tevreden is dat hij door het Witte Huis gestraft wordt in een dergelijk gezelschap. Hij werkt aan een wetsvoorstel dat het mogelijk zou maken om de bezittingen van Europese en Amerikaanse bedrijven op Russisch grondgebied te bevriezen.5. Valentina Matviyenko (64)
Matviyenko is de voorzitter van het Russische Hogerhuis en dat maakt haar de derde machtigste politicus en de machtigste politica van Rusland. In 2008 stond ze op de 31ste plaats op de Forbes-lijst van machtigste vrouwen ter wereld. Ze heeft naar verluidt een hechte band met Putin.
Ze noemt deze sancties “politieke chantage”. “Dit is een beslissing zonder precedent. Zelfs tijdens de Koude Oorlog gebeurde dit niet”, vertelde ze aan persbureau Interfax.
6. Dmitry Rogozin (51)
Rogozin is de Russische interim-premier. Hij staat aan het hoofd van de Russische wapenindustrie en was vroeger ambassadeur bij de NAVO. Onder zijn leiding heeft Rusland al verschillende keren zwaar gebotst met de VS, onder andere over wapenleveringen aan landen als Syrië, Libië en Iran.
In een tweet aan Obama reageerde hij uit de hoogte over de sancties: “En wat met diegenen die geen buitenlandse tegoeden hebben? Heb je ook aan hen gedacht?”