Dit zijn de grootste fouten die jonge sollicitanten maken

Een job vinden is één ding, op sollicitatie mogen komen is ook al heel leuk maar dan komen de vragen tijdens het gesprek … Jonge mensen hebben niet veel ervaring en weten soms niet wat zeggen. Of het nu gaat om een studentenjob of een fulltime job, wij maken allemaal fouten. Hiermee kan je alvast rekening mee houden.

1. Geen kennis van het bedrijf

Een probleem dat veel jongeren maken, is het bedrijf niet screenen. Velen weten misschien goed wat de job inhoudt en wat de taken zijn, maar hebben geen enkel idee van wat het bedrijf juist doet.

Google is je beste vriend. Naast de website van het bedrijf bekijken, kan je best ook wat opzoekwerk verrichten. Je kan verschillende artikels raadplegen waardoor je een goed zicht hebt van het bedrijf. Heel belangrijk: weet wat het bedrijf doet en waarmee het zich bezighoudt.

2. 20 minuten te vroeg zijn

Het lijkt misschien heel slim van je om vroeger op je sollicitatiegesprek aan te komen, maar eigenlijk is dat niet verstandig. Hierdoor leg je druk op de interviewer waardoor hij of zij zich minder ontspannen voelen.

Als je te vroeg bent door vlotte verkeersomstandigheden, kan je je misschien beter zetten in een koffiehuisje in de buurt. Lekker en ideaal om even tot rust te komen.

Het beste dat je kan doen, is 5 minuten op voorhand aankomen. Dan ben je op tijd, een klein beetje te vroeg en lijk je meteen een realistische en ideale collega.

3. Foute foto’s

Waarschijnlijk weet iedereen op Facebook hoe geweldig je jouw kat vindt. Je hebt verschillende (lees: 149) foto’s in je album staan met je huisdier, maar laat die foto’s daar ook staan. Wat je ook doet, zet geen profielfoto met je huisdier, beste vriend(in) of lief op je cv. Daarnaast zijn schattige selfies met 3 filters ook een echte boosdoener.

Zorg voor een professionele foto (zoals een pasfoto). Je moet niet per se naar een fotograaf gaan hiervoor. Neem zelf een mooie foto zonder duckface. Toon je handen op geen enkele manier, dus geen duim omhoog of wat dan ook.

4. Te algemeen

Je hebt maar één kans om te laten zien wat je waard bent. Door te antwoorden door ja of nee, ben je niet duidelijk genoeg. Laat zien wat je kan en zorg ervoor dat de interviewer niet het gevoel krijgt dat je niets te vertellen hebt.

Vooraleer je naar je naar je sollicitatiegesprek gaat, kan je je kennis, talenten en vaardigheden even herhalen. Zet ze ook op je cv en probeer op voorhand te oefenen wat je erbij kan zeggen. Een voorbeeld aanhalen, kan nooit kwaad.

5. Papieren thuis vergeten

Wat je ook doet, neem je cv altijd mee naar je sollicitatiegesprek. Hierdoor ben je voorbereid en zorg je niet voor een awkward moment vanaf het begin.

Druk je cv meerdere keren af in geval je door meerdere mensen wordt ondervraagd.

iStock

6. Te arrogant

Arrogantie tijdens een sollicitatiegesprek is nergens goed voor. Oké, je hebt inderdaad een mooie master op zak en je had misschien wel 17 op 20 op je laatste examen. Maar kom op, met schoolresultaten ben je op de werkvloer niet veel. En daarbij zullen je tegenstanders het waarschijnlijk ook erg goed hebben gedaan op school.

Probeer jezelf te verkopen op een bescheiden manier. Laat met een glimlach zien dat je bepaalde vaardigheden onder de knie hebt. Toon aan dat je nog steeds wil bijleren op de werkvloer en je uitkijkt naar je eerste ervaringen.

7. Drie pagina’s

We begrijpen zeker dat je je cv wil opvullen en niet halfleeg wil afgeven. Maar als student of schoolverlater heb je nog geen ervaring dus is het niet nodig om je cv op te vullen met nonsens.

Als je cv niet lang is, is dat geen probleem. Probeer het op te vullen met relevante zaken en niet met informatie waar een werkgever niets mee is.

8. LinkedIn

Heel belangrijk: een profiel op LinkedIn aanmaken en de juiste link doorgeven aan een werkgever. Zo’n profiel toont aan wat je kan en wat je geschiedenis is op werkvlak.

Zorg er ook voor dat je een link naar je account hebt en die voor je gesprek deelt. Geef je link door via mail en niet via een Word-document.

9. Hoger loon

Het kan geen kwaad om even te polsen hoeveel je loon bedraagt. Een hogere salaris eisen, is wat anders. Om meteen te onderhandelen voor een hoger loon, is niet aangeraden. Een eerste sollicitatiegesprek dient om kennis te maken, niet om zaken op te eisen.

Probeer aan te tonen wat je loonverwachtingen zijn. Hou het realistisch en weet ongeveer wat een startersloon bedraagt.

iStock