Left Right
scrollTop top

Documentaire over Greta Thunberg ‘I Am Greta’ verschijnt in oktober


Greta Thunberg Documentaire
© EPA

De hele wereld kent ondertussen Greta Thunberg, de 17-jarige Zweedse die het gezicht geworden is van de wereldwijde strijd voor een beter klimaatbeleid. Maar binnenkort krijgen we ook een beter zicht wat er zich achter de schermen allemaal voordoet. I Am Greta, de documentaire over de Zweedse, gaat volgende maand op het Filmfestival van Venetië in première.

Klimaatactiviste Greta Thunberg is al lang geen onbekende meer. De ondertussen 17-jarige Zweedse begon al in 2018 met spijbelen voor het klimaat en over de hele wereld volgden jongeren haar voorbeeld. Ondertussen gaat Greta Thunberg opnieuw naar school.

Greta

Binnenkort krijgt de hele wereld ook te zien hoe Thunberg zich van eenzame spijbelaar ontplooide tot spreker op de klimaattop van de Verenigde Naties in New York en Person of the Year van TIME Magazine.

Die weg werd namelijk volledig vastgelegd door de Zweedse filmmaker Nathan Grossman. I Am Greta gaat volgende maand, op 5 september in première op het Filmfestival van Venetië.

Zwakke, stotterende stem

Grossman vertelde aan de organisatie van het Filmfestival over de evolutie van Greta Thunberg. “Toen ik Greta voor het eerst ontmoette, in het winderige Zweedse Riksgatan, praatte ze tegen mij en de mensen die passeerden met een zwakke, stotterende stem”, klinkt het.

“Ik was even verbaasd doordat ik ontdekte dat ze een activiste was, dan dat ik gegrepen werd door haar worden. Ze maakte duidelijk dat we decennialang amper iets deden aan het feit dat onze maatschappij de grondstoffen van verschillende planeten gebruikt, terwijl we er maar één hebben.”

“Verhaal over haar wereld”

Greta praatte over klimaatverandering en het milieu op zo’n logische manier, en ik voelde direct dat ik wilde meegaan in die mentaliteit. Ik ging erbij zitten, met de bedoeling om met een camera de wereld te laten zien zoals zij hem ziet, om een verhaal te maken over haar wereld.”

“Ik dacht dat het iets kleins zou kunnen worden”, vertelde hij nog. “Misschien een coming of age-verhaal voor de Zweedse verkiezingen? Ik zat zo fout.”

In het Verenigd Koninkrijk en in Ierland gaat I Am Greta in première op 16 oktober 2020. Wanneer de documentaire in België te bekijken zal zijn, is nog niet bekend.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…