Greta Thunberg uitgeroepen tot ‘Persoon van het Jaar’ door Time Magazine

Time

Het invloedrijke Amerikaanse tijdschrift Time heeft de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg uitgeroepen tot ‘Persoon van het Jaar’. “Op minder dan een jaar is een 16-jarig kind uit Stockholm van eenzaam protest verveld tot een globale beweging”, verdedigt hoofdredacteur Ewdard Felsenthal zijn keuze. Thunberg is de jongste persoon ooit die met de titel gaat lopen en staat daarmee in het rijtje van onder meer Donald Trump, Angela Merkel, Paus Franciscus en Barack Obama.

“Voor het alarm slaan om de roofzuchtige relatie die de mensheid heeft met de enige thuis die we hebben, voor het hebben van een stem in een verdeelde wereld die achtergrond en grenzen overstijgt, voor het tonen van hoe het eruit zou kunnen zien zodra een nieuwe generatie de leiding neemt, is Greta Thunberg TIME’s ‘Persoon van het Jaar 2019’”, motiveert de hoofdredacteur. 

In 2017 en 2018 waren het geen personen, maar bewegingen, die de titel kregen, respectievelijk ‘De verbrekers van de stilte’ (refererend aan de metoo-beweging) en ‘De bewakers van de waarheid’. 

How dare you?

Thunberg kwam eerder dit jaar in het wereldnieuws door haar speech op een VN-bijeenkomst. Daar sprak ze de inmiddels iconische woorden “How dare You?” uit. Het gevolg van deze toespraak van Thunberg was vooral nog meer polarisering tussen voor- en tegenstanders van de klimaatactivisten.

Nieuwe uithaal op VN-klimaattop

Net vandaag beschuldigde de 16-jarige Zweedse de meest ambitieuze landen op de VN-klimaattop in Madrid nog van bedrog. Volgens haar zijn de wereldleiders niet bereid om de strijd tegen de klimaatopwarming aan te binden met voldoende intensiteit.

“Een handvol rijke landen heeft beloofd om de broeikasuitstoot met enkele procenten te verminderen of om in een of ander jaar klimaatneutraliteit te bereiken”, zei Thunberg. “Dat lijkt op het eerste gezicht indrukwekkend, maar dat getuigt niet van leiderschap. Er wordt geen nieuwe weg ingeslagen, het is eigenlijk puur bedrog.”

epa

“De meeste van hun beloftes houden immers geen rekening met de luchtvaart, de scheepvaart en de import of export van goederen. Ze kunnen daarentegen wel hun uitstoot compenseren door geld te geven. Deze COP-conferentie is een goed excuus geworden voor veel landen om hun onvermogen onder tafel te vegen en om geen kleur te hoeven bekennen over hun ambities.”

“Er zijn landen die handige trucs bovenhalen om maar niet echte actie te moeten ondernemen. En dan wordt er soms nog geweigerd om te betalen voor de landen die nu al getroffen zijn door klimaatrampen. Hoe kunnen jullie dat laten gebeuren zonder kwaad te worden?”

Time

Gesponsorde artikelen