In het West-Afrikaanse land Guinee is een uitbraak van de levensbedreigende marburgvirus, dat vergelijkbaar is met ebola, vastgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schiet te hulp.
Gezondheidsautoriteiten in Guinee hebben gemeld dat iemand is overleden als gevolg van het zeldzame marburgvirus. Het is in West-Afrika het eerste dodelijke slachtoffer van het virus volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.
De WHO werkt samen met de autoriteiten in het West-Afrikaanse land Guinee om te zorgen dat de uiterst besmettelijke ziekte zich niet verder verspreid.
Het is belangrijk om patiënten zo snel mogelijk te isoleren en alle mensen op te sporen met wie ze contact hebben gehad om verdere verspreiding tegen te gaan. Het marburgvirus kan een gezond persoon binnen een week doden.
Ziekenzorg niet op niveau
“We moeten het virus tegenhouden voor het zich kan verspreiden”, vertelde Matshidiso Moeti, directeur van de Afrikaanse afdeling van het WHO, in de Britse krant The Guardian. “We zorgen er samen voor dat de ervaring en expertise die Guinee heeft opgedaan tijdens de bestrijding van de ebola-uitbraak ingezet wordt om het gevaar snel uit te schakelen.”
Infectiologe Erika Vlieghe is er niet gerust op. “De hele wereld is nog bezig met Covid. Stel je maar eens voor dat dit ook uit de hand loopt”, zegt ze aan De Morgen. “Guinee heeft natuurlijk een grote ebola-epidemie doorgemaakt, maar de ziekenzorg heeft er zeker niet het expertiseniveau van bijvoorbeeld Oeganda, waar de infrastructuur om zo’n virus in te dijken een stuk steviger is.”
In 2014 begon in de regio van Guinee de laatste grote ebola-uitbraak. Die leidde toen tot zeker 11.000 doden.
Overlijdenskans: 24 tot 88 procent
Het marburgvirus komt vooral voor in het midden en oosten van Afrika. Maar het virus dankt zijn naam aan de Duitse stad Marburg, waar het in 1967 werd opgespoord. Dat gebeurde nadat laboratoriummedewerkers waren ziek geworden na contact met besmette apen die uit Oeganda waren ingevoerd.
Sinds 1967 zijn er twaalf grote uitbraken geweest van het marburgvirus, vooral in het oosten en zuiden van Afrika.
Het virus leidt tot zogeheten hemorragische koorts, waardoor ook bloedingen kunnen ontstaan. Ook spierpijn en hoofdpijn zijn symptomen. Er heerst nog steeds onzekerheid over het virus. De overlijdenskans na besmetting zou tussen 24 en 88 procent liggen.
Lees ook: