De explosie in Beiroet kostte al aan meer dan 200 mensen het leven. Volgens de gouverneur van Beiroet zijn er nog zo’n 110 vermisten. Het wanbeleid van de Libanese autoriteiten leidde afgelopen weekend tot hevige rellen in de stad. De betogers eisten het ontslag van de ministers, waarop de volledige regering ontslag indiende.
De afgelopen dagen ontstonden er hevige rellen in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Boze demonstranten eisen het ontslag van de ministerraad. De Libanese autoriteiten worden beschuldigd van jarenlange corruptie. Volgens de Libanezen ligt dat wanbeleid aan de basis van de ramp die vorige week dinsdag plaatsvond.
Ministerraad neemt ontslag
De druk die de betogers opvoeren, lijkt resultaat te hebben. De ministers van Justitie (Marie Claude Najm) en van Financiën (Ghazi Wazni) dienden vandaag hun ontslag in. Gisteren gingen de ministers van Informatie (Manal Abdel Samad) en van Milieu (Damianos Kattar) hen al voor.
Volgens de verslaggevers is de woede bij de betogers zo groot dat de rest van het kabinet wellicht nog zal volgen. (UPDATE: later op de avond was dat ook het geval)
Meer dan 200 doden
De enorme explosie kostte al aan meer dan 200 mensen het leven. Verder geraakten 5.000 personen gewond en maakte de ontploffing 300.000 mensen dakloos. Momenteel zijn er nog zo’n 110 mensen vermist volgens Marwan Abboud, de gouverneur van Beiroet. Veel landen stuurden al interventieteams en hulp naar Libanon. Ook ons land bood al hulp aan door het sturen van reddingsteam B-FAST.
De ontploffing vond plaats in een havengebouw waar zo’n 2.750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen. Dat is een een kunstmeststof die heel explosief kan zijn. De meststof werd in 2013 door een schip naar Libanon vervoerd en lag sindsdien in een loods in de haven.