Enorme explosie in Libanese hoofdstad Beiroet: minstens 27 doden en duizenden gewonden

In de Libanese hoofdstad Beiroet heeft een enorme explosie plaatsgevonden. Het nog niet duidelijk is of het gaat om een ongeval of kwaad opzet. Bij de explosie kwamen al minstens 27 mensen om het leven, duizenden mensen raakten gewond.

Op sociale media circuleren heel wat beelden van de explosie, waarop de magnitude ervan duidelijk te zien is. Tot kilometers ver was de explosie te zien en te voelen. Zelfs in Cyprus, op meer dan 240 kilometer van Beiroet, was de explosie te horen. Bij de ontploffing was een paddenstoelwolk te zien, wat duidt op de enorme kracht ervan.

Minstens 27 doden

https://twitter.com/Md__Ali_Khan/status/1290705525114458114?s=20

De Libanese overheid laat weten dat er minstens 27 doden zijn gevallen. Honderden mensen werden gewond overgebracht naar het ziekenhuis, maar er zitten ook nog heel wat mensen vast onder het puin. Het is nog niet duidelijk waar de explosie precies gebeurde. Volgens de minister van Volksgezondheid gaat het om een schip met vuurwerk, het hoofd van de Libanese douane spreekt van een opslagloods voor chemische producten.

De explosie veroorzaakte namelijk heel wat schade in de hoofdstad. Tot op grote afstand werden ramen en deuren weggeblazen door de explosie. Daardoor werden heel wat mensen geraakt door rondvliegende brokstukken.

Kwaad opzet?

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de ontploffing is. Er zijn wel geruchten dat het mogelijk gaat om een geplande aanslag, maar het kan ook gaan over een ongeluk.

Deze week zou er een uitspraak komen in de zaak rond de moord op ex-premier Rafiq Hariri in 2005. Hij kwam om bij een bomaanslag, gepleegd door vier leden van de sjiitische militie Hezbollah. De vier zijn op de vlucht en Hezbollah liet al weten niet te spreken te zijn over het proces. Mogelijk zou de ontploffing dus gelinkt kunnen worden aan het proces, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat er een aanslag gepleegd zou worden bij klaarlichte dag.

Libanon gaat op dit moment al door een zware sociaaleconomische crisis. Daarnaast vinden er ook al jaren hevige protesten plaats.

https://twitter.com/CosmosOfJoyHope/status/1290704530292834305?s=20
Meer
Lees meer...