Libanese autoriteiten: “Explosie Beiroet was ongeluk in loods met kunstmeststoffen”

Beirut Libanon Explosie
Isopix

Bij de enorme explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet van gisteren zijn minstens 100 mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten ook meer dan 4.000 gewonen overgebracht naar het ziekenhuis. Mogelijk bevinden zich nog mensen onder het puin.

De Libanese hoofdstad Beiroet werd gisteren opgeschrikt door een enorme explosie. Deze was tot op kilometers afstand te zien en te horen. Zo hoorden zelfs mensen in Cyprus, op meer dan 240 kilometer van Beiroet de explosie.

Meer dan 100 doden

Op dit moment zijn er minstens 100 doden vastgesteld door de explosie. Daaronder is ook één Belg. Het ging om een enorm krachtige explosie, wat ook bleek uit de beelden die al snel rondgingen op sociale media. Daarop is te zien dat er bij de explosie een paddenstoelwolk ontstond. Dat duidt op de enorme kracht van de ontploffing.

Tot in een straal van enkele kilometers ontploften ramen en deuren. Daarbij werden veel mensen in hun eigen huis getroffen door de ontploffing. De straten liggen vol puin, waaronder mogelijk nog slachtoffers te vinden zijn. Op dit moment staat het aantal gewonden op 4.000 maar dat cijfer kan dus nog verder oplopen.

Explosieve stoffen

De explosie vond plaats in een havengebouw waar zo’n 2.750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen. Dat is een een kunstmeststof die heel explosief kan zijn. De meststof werd in 2013 door een schip naar Libanon vervoerd en ligt sindsdien in een loods in de haven.

Het gaat om de stof die gebruikt werd door de Noor Anders Breivik tijdens zijn aanslagen in Oslo in 2011. Doordat het in Beiroet ging om een enorme hoeveelheid ammoniumnitraat was de explosie enorm. Volgens de autoriteiten gaat het wel nog steeds om een ongeval en is er dus geen sprake van een geplande aanslag.

Vanaf vandaag gaan in Libanon drie dagen van nationale rouw in om de slachtoffers van de explosie te herdenken.

Gesponsorde artikelen