Het ziet ernaar uit dat we binnenkort genoeg zullen hebben aan een paar foto’s van ons gezicht om uit te zoeken of we lijden aan hartproblemen. Chinese dokters en wetenschappers hebben namelijk een algoritme ontwikkeld, dat de foto’s analyseert en bepaalt of de patiënt moet doorgestuurd worden naar een cardioloog.
Jep, zo simpel is het. Voor de patiënt dan toch. Wetenschappers zijn namelijk al jaren bezig aan het algoritme dat de foto’s analyseert. Dat blijkt uit het onderzoek dat in het European Heart Journal werd gepubliceerd. Ze volgden net geen 6.000 patiënten uit acht ziekenhuizen in China. Die patiënten gingen onder scanners en ondergingen onderzoeken naar hun bloedvaten.
Algoritme creëren
De patiënten werden ook geïnterviewd, om zo een beeld te krijgen over hun levensstijl, hun socio-economische status en hun medische geschiedenis. Ze werden ook op vier manieren gefotografeerd. Op één foto is een vooraanzicht van hun gezicht te zien, twee foto’s zijn een foto in profiel en de laatste foto is van boven het hoofd genomen.
Daarna hebben radiologen al die informatie verwerkt en gelinkt aan de kans op hartproblemen bij elk van die mensen. Daarvoor baseerden ze zich op de gegevens over de bloedvaten. Dat alles verwerkten ze in een algoritme, dat zelf de foto’s kan analyseren en een diagnose stellen over mogelijke hartproblemen.
Succesvolle tests
Het nieuwe algoritme moest natuurlijk ook getest worden. En daarvoor hebben de onderzoekers meer dan 1.000 patiënten gevolgd. Ze hebben dezelfde vier foto’s genomen als tijdens het eerste deel van het onderzoek, en dan hebben ze het algoritme z’n ding laten doen. En dat bleek een succes te zijn.
Bij zo’n 80 procent van de patiënten had het algoritme een juiste diagnose gesteld. Daarnaast had het bij 61 procent van de mensen zonder hartproblemen ook door dat er helemaal niets aan de hand was. De resultaten zijn dus nog niet helemaal perfect, maar daar zijn de wetenschappers zich ook van bewust.
“Moet correcter”
“De kaak, het voorhoofd en de neus zorgden voor het grootste deel van de informatie voor het algoritme”, vertelde professor Xiang-Yang Ji, de directeur van het Brain and Cognition Institute in het departement Automatisatie van de Tsinghua Universiteit van Peking.
“Maar het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat het algoritme nog correcter werkt, want een fout-positieve ratio van 46 procent kan ervoor zorgen dat patiënten bang worden en zich ongemakkelijk voelen. Bovendien kan dat er ook voor zorgen dat ziekenhuizen overspoeld worden door patiënten die onnodige tests vragen.”
Goedkoop, simpel en effectief
Het algoritme werkt dus nog helemaal niet perfect, maar het is wel veelbelovend. Naast de fout-positieve resultaten eruit werken, moeten de wetenschappers het algoritme ook nog op andere bevolkingen testen. Het is nu namelijk alleen getest met een bepaalde groep patiënten, die allemaal afkomstig waren uit dezelfde Chinese regio.
Het ziet er dus naar uit dat er binnenkort (als het wél perfect werkt) een goedkope, simpele en effectieve oplossing komt voor mensen die de middelen of de tijd niet hebben om zich uitgebreid te laten testen op hartproblemen in het ziekenhuis.