Donald Tusk lijkt op weg naar Pools premierschap

Volgens een exitpoll na de parlementsverkiezingen op zondag, zou oppositieleider Donald Tusk mogelijk terug kunnen keren als Poolse premier.

In het nieuws. De regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) komt in een eerste peiling als grootste uit de bus met 36,8% van de stemmen. Toch is dat onvoldoende om alleen of met een extreemrechtse partij te regeren.

  • Het Burgerplatform van Tusk haalde 31,6% van de stemmen. Samen met twee andere partijen zou een door Tusk geleide coalitie 248 van de 460 zetels in het parlement kunnen bemachtigen.

Zoom in. Tusk heeft tijdens de campagne beloofd om Warschau op een sterker pro-Europese koers te zetten. Hij wil ook de onafhankelijkheid van rechters herstellen en miljarden euro’s aan EU-financiering ontgrendelen. Die zijn ingehouden vanwege een geschil met de PiS-regering over gerechtelijke hervormingen.

  • Deze verkiezingen kunnen de relatie tussen Brussel en Polen, de grootste lidstaat in Midden- en Oost-Europa, opnieuw definiëren na jaren van onenigheid.

Zoom out. De definitieve resultaten van de verkiezingen worden pas laat op maandag of zelfs dinsdag verwacht. Dat omdat de PiS een referendum toegevoegde aan het stembiljet.

  • De verkiezingen kunnen ook de recente spanningen tussen Warschau en Kyiv verlichten. Die werden voornamelijk veroorzaakt door de herverkiezingspoging van PiS.
  • De opkomst voor deze parlementsverkiezingen zou een record kunnen zetten sinds Polen’s terugkeer naar de democratie. Met een officiële opkomst die bijna 8 procentpunten hoger ligt dan bij de vorige verkiezingen in 2019.
Meer
Lees meer...