Thomas Siffer: “Door bacterie in olijfbomen is tachtig procent van de landbouw in Zuid-Italië in gevaar”

De Italiaanse olijfolie-industrie kampt met grote problemen. De klimaatwijzigingen vormden al een grote uitdaging voor de lokale boeren in het zuiden van het land, maar nu komt er nog een nieuw probleem bij. De Xylella fastidiosa-bacterie tast de olijfbomen aan. Business AM belde met Thomas Siffer, die het olijfoliebedrijf Thomas & gli altri uitbaat in de hak van de laars van Italië.


Beluister het volledige gesprek hier:


De essentie: Omdat tachtig tot negentig procent van de landbouw in Zuid-Italië afhankelijk is van de olijfolieproductie, heeft de schade door de bacterie grote gevolgen voor de plaatselijke economie. Olijfboeren gaan op zoek naar alternatieven, of doen beroep op steunmaatregelen.

  • “Er zullen wel nog genoeg olijfbomen zijn, maar de beste olijfolie, de originele van Zuid-Italië, die zou wel eens kunnen verdwijnen als het blijft doorgaan. Dus dat is desastreus. De landbouw in de hak van de laars van Italië is voor tachtig tot negentig procent afhankelijk van olijfbomen. Als je dan ziet dat nu alle olijfbomen aan het sterven zijn, is dat een volledige industrie die uitgewist wordt?”
  • Siffer geeft aan dat veel boeren het nu al moeilijk hebben. Hijzelf krijgt Europese noodsubsidies, en er liggen reconversievoorstellen op tafel. Zo wordt het makkelijk om wijnvelden te mogen aanleggen. Naast wijnbouw schakelen de olijfboeren ook over op graan.
  • Siffer is streng: “Italië is zelfs veroordeeld door Europa omdat ze veel te lang gewacht hebben om drastisch in te grijpen. Toen ze beseften in 2013 dat die ramp er aankwam, dat er een brand was, hebben ze veel te lang staan kijken, veel te lang staan twijfelen, veel te lang niet geloofd dat er iets aan de hand was. En dat lijkt een beetje op de klimaatsituatie, alvorens in te grijpen. En toen ze begonnen in te grijpen was het allemaal veel te laat. En nu kan er niks meer gebeuren. Dus er zijn heel grote fouten gemaakt, maar nu zijn ze dat aan het proberen te herstellen, dat wel.” (kg)
Meer
Lees meer...