Dorpsopstand in Durbuy tegen miljardair Coucke, die heel het stadje aan het opkopen is

Dorpsopstand in Durbuy tegen miljardair Coucke, die heel het stadje aan het opkopen is

Het is niet allemaal koek en ei in ‘Couckeland’, het pretpark dat vermogende Belg Marc Coucke aan het bijeen kopen is in Durbuy. Dat stadje in de Ardennen komt systematisch meer en meer in handen van de miljardair. Maar de bewoners zijn ongerust, en verenigen zich in SOS Durbuy. “Er is niets ecologisch of sociaal aan Coucke zijn project.”

‘Couckeland’ of La Petite Merveille (de kleine droom) zoals het bedrijf heet, is nu al 9 keer groter dan Walibi. Zijn gebied omvat 500 hectare in het kleinste stadje ter wereld, Durbuy. Hij koopt er zowat alles op. Eerst begon hij met twee avonturenparken Durbuy Adventure en La Petite Merveille. Toen kwam er nog een natuurgebied bij: Domaine de Hottemme. Daarna nog een paar bossen, wat restaurants en cafés. En een hotel in het centrum ook, plus een bungalowpark, Sunclass.

Ook een camping kocht hij op en ontruimde hij. In het stadje komt nu ook een sterrenchef: Wout Bru. Die had jarenlang in de Provence een restaurant, maar dat ging financieel ten onder. Coucke viste hem op. En de plannen gaan maar verder: hij blijft chalets en gîtes renoveren. En er komen elektrische treintjes door de stad en meer wandelpaden. En Coucke wil zelfs een kabelbaan aanleggen. Plus ook indoor activiteitenhallen. Hij stopt er om en bij de 100 miljoen euro in.

SOS Durbuy in actie

Een groepje bezorgde inwoners ziet het met lede ogen aan, zo weet Het Nieuwsblad. Ze stapten naar een advocaat en organiseerden zich in SOS Durbuy. “Een miljardair die een natuurpark aanlegt? Er is niets ecologisch of sociaals aan Couckes project. Hij wil alleen maar poen komen scheppen, door jaarlijks een miljoen toeristen naar hier te halen, die onze natuur juist naar de vaantjes gaan helpen”, zegt Chantal Dejardin van SOS Durbuy.

Want de lokale politiek vindt de komst van Coucke geweldig: de burgemeester is helemaal mee in het verhaal. Maar SOS Durbuy vindt dat niet: “De bevolking wordt niet geraadpleegd, en krijgt geen informatie.” Burgemeester Philippe Bontemps noemt SOS Durbuy “een groepje van tien man, die altijd tegen alles zijn”. “Coucke creëerde ook al 25 nieuwe jobs. Maar daar denken de criticasters niet aan.”

vrt

Gesponsorde artikelen