Droom jij van een kerkelijk huwelijk? Hou dan wel met dit rekening!

Droom jij van een kerkelijk huwelijk? Hou dan wel met dit rekening!

Ga jij binnenkort voor de kerk trouwen? Of droom je er al van? Pas dan maar op! Vanaf nu moeten jij en je aanstaande drie keer een cursus van twee uur volgen. Daarmee willen de bisschoppen trouwers beter begeleiden. 

Wie binnenkort gaat trouwen moet een driedelige cursus van telkens twee uur volgen. Dit zou ingevoerd zijn om de relatie van de trouwers intenser en beter te kunnen begeleiden en misschien een latere scheiding te voorkomen.

Trouwen is geen tijdelijk contract

“Een huwelijk is niet zomaar een contract dat makkelijk opgezegd kan worden”, zegt Hilde Pex van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal. “Trouwen doe je voor de lengte van het leven, in goede en kwade dagen. De samenkomsten maken duidelijk waartoe de geliefden zich engageren.”

Voordat de cursussen ingevoerd werden, mocht elke parochie kiezen hoe de trouwprocedure verliep. Maar nu moet er dus een algemeen verloop van een kerkelijk huwelijk komen. Later deze week zou er een website met brochure en verdere informatie over de sessies moeten komen.

Geen ronselpoging

Geert de Kerpel, de woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie, wil duidelijk maken dat het niet gaat om het ronselen van nieuwe parochianen. Hij wil enkel dat trouwers weten wat hun engagement inhoudt en dat een huwelijk vallen en opstaan is.

Daarnaast bedrukt de Kerpel dat het niet echt om een cursus gaat, maar eerder over ‘een inleiding tot het christendom’. “In een sterk geseculariseerde samenleving merken we dat het best waardevol is om dieper op het christelijk geloof in te gaan. Het is geen evidentie meer dat mensen dat allemaal weten,” zegt hij.

Gesponsorde artikelen