Duitse onderzoekers gaan ervan uit dat Maddie McCann dood is

Het openbaar ministerie in het Duitse Braunschweig gaat ervan uit dat de verdwenen Britse peuter Maddie McCann vermoord is. Dat heeft een woordvoerder laten weten naar aanleiding van het nieuws van deze morgen over een nieuwe verdachte in de verdwijningszaak van dertien jaar geleden.

Het nieuws van deze ochtend sloeg bij veel mensen in als een bom. Dertien jaar na de verdwijning van de toen driejarige Britse peuter Maddie McCann is er eindelijk een nieuwe hoofdverdachte. Het gaat om een Duitse pedofiel die nu 43 jaar is en in de gevangenis zit voor andere feiten. De man kreeg in de Duitse pers de naam Christian B. en zit volgens hen momenteel een straf uit voor verkrachting. Dat is wel niet officieel bevestigd.

De verdachte is in het verleden al meermaals veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen. Volgens de Britse en Duitse politie verbleef hij tussen 1995 en 2007 regenmatig in de Algarve in Portugal. Daar verdiende hij geld door onder andere in de horeca te werken en auto’s op te knappen. De politie gaat er ook van uit dat hij extra geld verdiende met inbraken en drugshandel. Hij verbleef er een bepaalde periode tijdelijk in een oude boerderij, maar soms ook in een opvallend kampeerbusje.

Telefoongesprek

Toen Madeleine ‘Maddie’ McCann op 3 mei 2007 verdween in Praia da Luz, was de Duitse verdachte daar ook. Dat blijkt uit een telefoongesprek dat hij daar voerde een uur voor de verdwijning.

“We weten dat hij rond 21 uur in het verblijf was, ongeveer een uur voordat Maddie daar het laatst werd gezien. Hij kreeg op zijn Portugese gsm een telefoontje van een andere Portugese gsm. Het gesprek duurde een halfuur”, legt Mark Cranwell, de inspecteur van de Britse politie die het onderzoek naar de verdwijning van Maddie McCann leidt, uit.

Beloning voor gouden tip

De Britse, Duitse en Portugese politie heeft een oproep gelanceerd naar iedereen die eventueel meer weet of meer wil vertellen. Wie een gouden tip geeft waardoor de dader veroordeeld wordt, krijgt een beloning van 20.000 pond (22.400 euro). Er zijn namelijk heel wat aanwijzingen dat man iets te maken heeft met de verdwijning van Maddie McCann, maar harde bewijzen ontbreken nog.

Daarom vragen ze aan iedereen die de man in de periode van de ontvoering gezien heeft, om zich te melden. “Sommige mensen zullen de man die we beschrijven, herkennen. Ik spreek u rechtstreeks aan. Misschien weet u iets, bent u op de hoogte van sommige dingen die hij gedaan heeft. Hij heeft u misschien iets toevertrouwd over de verdwijning van Madeleine”, zegt Mark Cranwell. “Er zijn 13 jaar voorbijgegaan en uw loyaliteit aan deze persoon is misschien veranderd. Deze man zit nu in de gevangenis. We zijn er ons van bewust dat sommige mensen in het verleden ongerust waren om de politie te contacteren. Nu is het moment om naar voren te komen.”

Auto’s en telefoonnummer

De man was toen 30 jaar, maar kon volgens de politie geschat worden tussen de 25 en 33 jaar. Hij was toen slank gebouwd, had kort blond haar en is ongeveer 1,82 meter groot. Hij gebruikte in die periode het volgende telefoonnummer: + 351 912 730 680. Het telefoongesprek kort voor de verdwijning was met + 351 916 510 683. De toenmalige eigenaar van dat nummer wordt gezocht als getuige.

De politie is ook op zoek naar informatie over de twee voertuigen waarmee de Duitse verdachte rondreed. Hij had een opvallend Volkswagen-busje T3 Westfalia uit de jaren 80 dat bovenaan wit gekleurd was en onderaan geel. Daarnaast had de man ook een donkerkleurige Jaguar XJR6 uit 1993. Die laatste auto is kort na de verdwijning onder een andere naam geregistreerd in Duitsland, hoewel de Jaguar zich nog in Portugal bevond. Beide voertuigen zijn in beslag genomen door de politie.

Leeft Maddie McCann nog?

Hans-Christian-Wolters-Braunschweig-Maddie-McCann
Hans Christian Wolters, woordvoerder van het openbaar ministerie in Braunschweig in Duitsland, op de persconferentie – Bron: epa

De grote vraag die velen zich stellen, is uiteraard of Maddie McCann nog leeft. Het Britse meisje zou nu 17 jaar zijn, maar sinds haar verdwijning is nooit meer een teken van leven gevonden. Toch blijft de Britse politie spreken van een verdwijningszaak. Volgens hen zijn er te weinig sluitende aanwijzingen dat het meisje niet meer leeft.

De Duitse politie ziet dat anders. “In verband met de verdwijning van Madeleine McCann voeren we een onderzoek naar een 43-jarige Duitse staatsburger op verdenking van moord. Daaruit kunt u dus afleiden dat we ervan uitgaan dat het meisje dood is”, zegt Hans Christian Wolters, woordvoerder van het openbaar ministerie in Braunschweig in Duitsland, vandaag op de persconferentie. Waarom zij daarvan uitgaan, wordt wel nergens meegedeeld.

Meer
Lees meer...