‘Durf te vragen’: Siska Schoeters trekt in nieuw seizoen naar zusters, grote gezinnen en mensen met hiv

Het tweede seizoen van Durf te vragen gaat volgende week van start. Ook deze keer nodigt Siska Schoeters iedere aflevering een groep mensen uit waar we stiekem heel veel vragen over hebben, maar die we niet zelf durven stellen. Deze onderwerpen komen dit seizoen aan bod: mensen met jongdementie, mensen van adel, vluchtelingen, mensen met overgewicht, mensen met hiv, zusters, mensen met kanker, grote gezinnen en joden.

Siska Schoeters kreeg vorig jaar veel lof voor het eerste seizoen van Durf te vragen. De radiomadam stelde daarin schaamteloos ongemakkelijke vragen aan moslima’s, rolstoelgebruikers, verslaafden, mensen met een eetstoornis, BDSM-liefhebbers, mensen met dwerggroei, polyamoristen en priesters.

Dat leverde telkens weer openhartige gesprekken en eerlijke antwoorden op. De ene keer was dat confronterend, soms wat ongemakkelijk, maar even vaak was het grappig. Naast de vragen in de grote, lege televisiestudie, gaat Siska Schoeters ook met sommige deelnemers een dag op pad om ze nog beter te leren kennen. Dat het aantal gevoelige onderwerpen nog niet op is, blijkt uit de nieuwe groepen mensen die geselecteerd zijn voor het tweede seizoen.

Mensen met jongdementie (01/09)

Bron: VRT

In de eerste aflevering maken we kennis met vijf mensen met jongdementie: Christine, Roger, Marleen, John en Paul. Die term gebruiken we als de eerste symptomen zich voordoen voor de leeftijd van 65 jaar. In Vlaanderen gaat het over 1.800 mensen. Siska stelt hen vragen zoals “Voel je je schuldig tegenover je partner?” en “Heb je al aan euthanasie gedacht?”.

Mensen van adel (08/09)

Bron: VRT

De adel blijft voor veel mensen iets mysterieus. Daarom trekt Siska Schoeters naar Prins Simon de Merode en helpt ze Graaf Renaud op zijn kasteeldomein. Ook de nieuwe adel komt aan het woord en zij krijgen de vraag wat je moet doen om tot de adellijke kringen te behoren.

Vluchtelingen (15/9)

Bron: VRT

De vluchtelingencrisis beheert al enige tijd de media. In deze aflevering maken we kennis met Karrar uit Irak, Maryam uit Afghanistan en zeven andere vluchtelingen in ons land. “Zijn jullie hier om onze job af te pakken?” en “Zijn er niet heel veel terroristen onder jullie?” zijn maar enkele van de vragen die gesteld worden.

Mensen met overgewicht (22/09)

Bron: VRT

48 procent van de Vlamingen kampte in 2018 met overwicht en 15 procent heeft obesitas. Dat aantal stijgt nog ieder jaar verder. Bart, Leona, Vanessa, Loïs, Martien en Sarah zijn maar enkelen van hen, maar zij durven het aan om de ongemakkelijke vragen in de Durf te vragen-studio te beantwoorden.

Mensen met HIV (29/09)

Iedere dag worden in ons land 2,4 diagnoses met hiv vastgesteld. Hoewel medicatie voor hen steeds beter wordt, blijft er rond hiv en aids een gigantisch taboe hangen. Bij Siska Schoeters krijgen zeven van hen de kans om eerlijk te antwoorden op alle ongemakkelijke vragen die je nooit durfde stellen.

Zusters (06/10)

Bron: VRT

Vorig jaar was er een aflevering met priesters, deze keer komen er zusters naar de studio. Siska logeert zelfs 24 uur bij de Trappistinnen in Bocholt, een contemplatieve gemeenschap die zich toelegt op het gebed en handenarbeid.

Mensen met kanker (13/10)

Bron: VRT

Kris, Ona, Elly, Eric, Hada, Joyce en Maja zijn maar enkele van de vele mensen die geconfronteerd worden met kanker. Ze zitten allemaal in een andere fase van de ziekte en hebben dus met andere angsten en dromen te maken.

Grote gezinnen (20/10)

Bron: VRT

De familie De Cloet met negen kinderen of de zeven kinderen van Annelies en Filip zijn maar twee van de zes grote gezinnen die we in deze aflevering te zien krijgen. “Waren ze allemaal gepland?” en “Hoeveel wasmachines draai je per dag?” zijn maar enkele van de vragen die ze op zich afgevuurd krijgen.

Joden (27/10)

Bron: VRT

Na de moslima’s van vorig seizoen, neemt Durf te vragen deze keer joden onder de loep. Siska stelt hen vragen over de joodse identiteit, de joodse dresscode en joodse gebruiken, maar ook of ze nog kwaad zijn op de Duitsers.

Durf te vragen is vanaf 1 september wekelijks te zien op Eén om 20.40 uur

Meer
Lees meer...