Het vijfde seizoen van Durf te vragen ging deze week van start en na een afleveringen over mensen met een dwangstoornis is het volgende week aan vrijmetselaars. Deze organisatie is omgeven van mysteries en dus was het dringend tijd om enkele leden eens aan de tand te voelen.
In 2019 verscheen op VRT 1 het allereerste seizoen van Durf te vragen. Daarin ontvangt Siska Schoeters telkens een groep mensen in de studio. Zo kreeg ze de vorige vier seizoenen al onder andere verslaafden, BDSM-liefhebbers, priesters, mensen van adel, naturisten, mensen uit de porno-industrie, daklozen, blinden, vluchtelingen en mensen met een eetstoornis op bezoek.
Telkens overlaadt ze hen met allerhande grappige, gênante en soms zelfs politiek incorrecte vragen. Die interviews worden afgewisseld met korte reportages waarbij Siska de gasten volgt in hun dagelijkse leven.
Vrijmetselaars
Het vijfde seizoen begon afgelopen dinsdag met een aflevering over mensen met een dwangstoornis. Volgende week is het in de tweede aflevering tijd voor vrijmetselaars, de maçons, of ook wel de loge genoemd. Dat is een internationale vrijdenkersbeweging die actief is in meer dan 60 landen en in België zo’n 25.000 leden telt.
Karel De Gucht
Siska Schoeters gaat in gesprek met heel wat bekende en minder bekende Belgische vrijmetselaars en probeert zich even onder te dompelen in de organisatie. Zo komt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht lang.
Met Alain (67) en Raymonda (67), beiden grootmeester in de loge, bezoekt ze de tempels van vrijmetselaars. Acteur Christophe Stienlet (50), vooral bekend als Bartje in het kinderprogramma Schuif Af, neemt haar dan weer mee voor een maçonnieke stadswandeling in Brussel. Daarbij bekijken ze de invloed van de logo op de architectuur.