E-sigaretten dubbel zo effectief om te stoppen met roken als nicotinepleisters of -kauwgom

Vapen, e-sigaretten of elektronische sigaretten zijn al zo’n tien jaar courant in onze streken. Nu blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat het effectief een beter middel is om te stoppen met roken dan de klassieke nicotinepleisters en -kauwgom. Bovendien is vapen 95 procent minder schadelijk dan de klassieke sigaretten.

Uit nieuwe wetenschappelijke proeven bleek dat mensen dubbel zo geneigd waren om succesvol te stoppen met roken als ze overschakelden op de e-sigaret in plaats van op nicotinepleisters en -kauwgom. Het onderzoek werd geleid door professor Peter Hajek van de Queen Mary University of London. De studie verscheen in de New England Journal of Medicine. De wetenschappelijke proeven die voordien uitgevoerd werden, gebeurden met vapingtoestellen waar je niet veel nicotine uit kon zuigen in vergelijking met de pleisters en kauwgommen.

(Wie een (e-)sigaret opsteekt op de Filipijnen riskeert vier maanden cel.)

18 procent stopte na een jaar

Voor deze test werden 900 willekeurige rokers van de straat geplukt. Ze mochten kiezen tussen een vapingtherapie, nicotinestickers of -pleisters en werden vervolgens drie maanden losgelaten. Tijdens de eerste maand spraken de deelnemers wekelijks met een tabakoloog. Die testte of de deelnemers niet logen over hun onthouding van sigaretten.

Ongeveer 18 procent van de deelnemers die zich waagden aan het vapen, rookte na een jaar helemaal niet meer. Dat lijkt op zich een laag nummer, maar bij de andere groepen was dat maar 10 procent.

(Deze truc is volgens wetenschappers bijzonder effectief om te stoppen met roken.)

Persoonlijke voorkeur blijft rol spelen

Volgens Hajek is het aan de medische sector om mensen duidelijk te maken dat vapen meer kansen op succes biedt om succesvol te stoppen met roken. Toch is het volgens hem zeker niet de enige oplossing. Hij wijst erop dat je persoonlijke voorkeur belangrijk blijft: “Er zal nog steeds een rol zijn voor beide methoden.”

(Hier zijn 17 manieren waarop je leven verbetert als je stopt met roken.)

95 procent minder schadelijk

Verder moeten we erop wijzen dat e-sigaretten 95 procent minder schadelijk zijn voor de gezondheid. Een aantal jaar geleden was 44,8 procent van de bevolking er nochtans van overtuigd dat ze minstens zo schadelijk of zelfs schadelijker dan de klassieke sigaret zijn voor de gezondheid.

Veel mensen stellen zich ook de vraag of e-sigaretten niet aanzetten tot roken bij kinderen of niet-rokers. Uit onderzoek blijkt echter dat amper 1 procent van de rokers begonnen is via de e-sigaret. Dat onderzoek werd gevoerd door diezelfde Peter Hajek in samenwerking met professor Ann McNeill van King’s College London.

Professor Linda Bauld, één van de meest vooraanstaande en gerespecteerde specialisten in kankerpreventie in de wereld, zei enkele jaren geleden trouwens nog dat e-sigaretten wel degelijk een valabel wapen zijn in de strijd tegen kanker veroorzaakt door roken van tabak.

Meer
Lees meer...