Ebola-spoor leidt naar miljoenenstad, WHO bereidt zich voor op het ergste

Bij voorgaande ebola-uitbraken had Congo het geluk dat die in afgelegen gebieden waren. Dat en de slechte verbindingen in het land zorgden ervoor dat het virus zich niet veel verder kon verspreiden. Maar bij de huidige uitbraak zit dat anders. En het doet de Wereldgezondheidsorganisatie WHO naar de grote middelen grijpen.

De Congolese president Kabila had gisteren in de hoofdstad Kinshasa een gesprek met WHO-topman Ghebreyesus over de uitbraak. Nu is de uitbraak dicht bij de Congo-rivier, een belangrijke transportroute naar Kinshasa en Brazzaville in het andere Congo. Het aantal verdachte gevallen is al verspreid over 60 kilometer.

Inmiddels zijn 362 contacten getraceerd, twee van hen in de stad Mbandaka. De WHO-directeur voor Afrika, Matshidiso Moeti, is daarover erg bezorgd: “Dat is een stad met 1 miljoen inwoners.”

Vaccins

VN-organisaties zijn begonnen met het inzetten van gespecialiseerde teams om te voorkomen dat het aantal ebola-gevallen zich verder uitbreidt. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft 4.000 vaccins die gebruikt kunnen worden in Congo.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt “zich voor te bereiden op het ergste”. De organisatie waarschuwt ook de negen buurlanden van het Afrikaanse land.

Eén van de rampscenario’s is dat het virus Kinshasa bereikt via de Congo-rivier. Als ebola de sloppenwijken van die stad bereikt, wordt het erg moeilijk om het te stoppen volgens experts. In Kinshasa wonen bijna 10 miljoen mensen.

epa
Meer
Lees meer...