Ed Sheeran betaalt jaarlijks meer dan 28 miljoen pond aan de Britse fiscus

Vijf muzikale acts moeten over het voorbije jaar aan de Britse schatkist samen meer dan 50 miljoen pond belastingen afdragen. Dat heeft de Britse krant The Times berekend. Robert Watts, de samensteller van de lijst, wijst er echter tevens op dat vooral vertegenwoordigers van de goksector de Britse fiscus aanzienlijke inkomsten hebben bezorgd.

De cijfers tonen volgens Watts echter tevens dat de inkomsten van de Britse financiële elite sterk zijn gedaald.

Ed Sheeran

In de muzieksector wordt singer-songwriter Ed Sheeran met de grootste fiscale factuur geconfronteerd. Zijn activiteiten maken de Britse staat 28,2 miljoen pond rijker. Dat bedrag bestaat voor 17,4 miljoen pond uit heffingen op de inkomsten uit een succesvolle tournee die Sheeran over een periode van drie jaar over de hele wereld bracht.

Daarnaast levert de muziekverkoop van Sheeran de Britse overheid nog eens een 10,8 miljoen pond op. Ed Sheeran, die over een persoonlijk vermogen van ongeveer 200 miljoen pond zou beschikken, staat in de Britse algemene ranglijst met grootste belastingbetalers op een 32ste plaats. 

De rockgroep Queen staat in de lijst muziekacts met een bedrag van 13 miljoen pond op een tweede plaats. Dat moet vooral worden toegeschreven aan de succesvolle bioscoopfilm Bohemian Rhapsody, die drie jaar geleden zijn debuut in het wereldwijde circuit maakte. Daarna volgen Robbie Williams (4,6 miljoen pond), de Beatles (3,5 miljoen pond) en Adele (2,8 miljoen pond).

Ook de goksector garandeert de fiscus een belangrijke inkomstenbron. In de top drie van belastingbetalers zijn immers twee belangrijke Britse bookmakers terug te vinden. Op de eerste plaats staat Denise Coates, oprichter van Bet365, die 573 miljoen pond belastingen moet betalen.

Het vermogen van de familie Coates wordt geraamd op bijna 7,17 miljard pond. Denise Coates voert daarmee voor het tweede jaar op rij de ranglijst met Britse belastingbetalers aan. De familie Done, eigenaars van de bookmaker Betfred, volgen op een derde plaats met een fiscale bijdrage van 191,3 miljoen pond.

JK Rowling

Glenn Gordon, eigenaar van de drankenproducent William Grant, staat op een tweede plaats met 436,4 miljoen pond. Uitvinder James Dyson, twee jaar geleden de rijkste man van het Verenigd Koninkrijk, volgt op een zesde plaats met een bijdrage van 115 miljoen pond. 

Uit de lijst blijkt echter dat de fiscale bijdragen van de Britse rijke klasse al voor de uitbraak van de coronacrisis een daling vertoonden. Er was minstens een bijdrage van 13,1 miljoen pond nodig om de top vijftig van grootste Britse belastingbetalers te halen, tegenover een som van 20,4 miljoen pond het jaar voordien. 

Onder meer schrijfster J.K. Rowling zag haar fiscale bijdrage van 48,6 miljoen pond naar 34,8 miljoen pond terugvallen. Daarmee daalt ze op de lijst van een 19de naar een 23ste plaats. De jaarlijkse inkomsten van Rowling vielen van 100 miljoen pond naar 72,5 miljoen pond terug. Dat was te wijten aan de sluiting van bioscopen en themaparken. 

Ondernemer Philip Green is zelfs helemaal uit de top vijftig verdwenen. De retailgroep Arcadia, één van de belangrijkste activiteiten uit de zakelijke imperium van Green, ging vorig jaar immers over kop. In de vorige editie van de ranglijst stond Green met een bijdrage van 44,4 miljoen pond nog op een 23ste plaats.

Meer
Lees meer...