J.K. Rowling geeft mensenrechtenaward terug na kritiek op haar mening over transgenders

Auteur J.K. Rowling heeft de Ripple of Hope-award teruggeven. Dat deed ze nadat Kerry Kennedy, de president van de Robert F Kennedy Human Rights organisatie (RFKHR), Rowlings recente uitspraken over transgenders bestempelde als transfobie.

J.K. Rowling heeft een uitgesproken mening over transgenders, die ze onlangs uitvoerig verkondigde op sociale media. Daardoor botste de auteur op een muur van kritiek en spraken zelfs de drie hoofdrolspelers uit de Harry Potter-films haar publiek tegen. Maar nu krijgen de uitspraken nog een staartje.

Ripple of Hope-award

Vorig jaar kreeg J.K. Rowling de Ripple of Hope-award van de Robert F Kennedy Human Rights organisatie (RFKHR). Dat is een award die uitgereikt wordt aan mensen die “bijdragen aan sociale verandering”. Rowling kreeg die award omdat ze met haar organisatie Lumos kinderen helpt. Andere winnaars van die award zijn onder andere Barack Obama en Desmond Tutu.

Maar nu heeft J.K. Rowling de award teruggegeven. Ze doet dat na uitspraken van Kerry Kennedy, de president van de Robert F Kennedy Human Rights organisatie (RFKHR). Kennedy gaf namelijk aan dat ze ontzet was door de “zeer verontrustende en transfobe” uitspraken van J.K. Rowling.

J.K. Rowling over transgenders

Begin juni postte J.K. Rowling een reeks tweets waarin ze het had over transgenders. Eerst reageerde ze op een tweet dat mensen die menstrueren vrouwen zijn. Maar dat klopt niet helemaal, want er zijn ook transmannen die menstrueren en transvrouwen die dat niet doen. Toen de auteur daarop gewezen werd, veranderde ze niet van mening, integendeel.

Rowling onderstreepte haar mening over transgenders en gaf aan dat “Als geslacht niet echt is, dat de realiteit van vrouwen uitgewist wordt”. De auteur wil dus niet geloven dat mensen in het verkeerde lichaam geboren kunnen worden en ze dus als het andere geslacht verder willen gaan. In een enorm lange blogpost verwees Rowling nog naar hoe sommige transgenders na hun transitie spijt krijgen of hoe transvrouwen misbruik zouden kunnen maken van hun gender door gebruik te maken van vrouwen-wc’s.

Kennedy: “Uitspraken degraderen het leven van transgenders”

In een statement deelde Kerry Kennedy dat de opmerken als gevolg hadden dat het leven van transgenders degraderen en dat het gaat om een “aanval op de transgender-gemeenschap die niet gelijkloopt met de fundamentele waarden van de RFKHR en haaks staan op de visies van haar vader”. De Ripple of Hope is een award die opgedragen is aan Kennedy’s vader.

Ze onderschrijft haar statement verder en zegt: “De wetenschap is duidelijk en sluitend: gender is niet binair”. Kennedy liet ook weten dat ze al gesproken had met Rowling en dat ze “haar ongenoegen had uitgesproken over de manier waarop de auteur haar talent om verhalen te vertellen misbruikte om de identiteit van transgenders en non-binaire mensen te minimaliseren en de validiteit en integriteit van de gehele transgendergemeenschap te ondermijnen.”

Rowlings reactie: “Ik ben niet transfoob”

J.K. Rowling maakte vervolgens in een statement op haar website bekend dat ze haar award zal teruggeven. Ze doet dat naar eigen zeggen omdat er “een groot conflict is tussen de opinies van haarzelf en de RFKHR”.

Verder schreef de auteur ook dat Kennedy “ten onrechte impliceerde dat ze transfoob was en dat ze schade toebracht aan transgenders”. “Ik heb duizenden privé e-mails gekregen van mensen die me steunen, zowel van binnen als buiten de transgemeenschap”, zo schrijft Rowling. “En ik wil de beschuldigingen ontkrachten die zeggen dat ik transgenders haat of hen slechte dingen toewens of dat het fout is om op te komen voor de rechten van vrouwen omdat dat de rechten van de transgemeenschap zou schaden.”

Meer
Lees meer...