Een hapje en drankje in de sauna: goed idee of niet?

Een hapje en drankje in de sauna: goed idee of niet?

We gaan met z’n allen steeds vaker op zoek naar een gezonde levensstijl. Regelmatig bewegen, voldoende ontspannen en gezond eten. Ook een dagje naar de sauna past perfecte in deze gezonde levensstijl.Bij zo een dagje heerlijk ontspannen, hoort natuurlijk ook gezellig een hapje eten. Dat moet natuurlijk kunnen, maar om het meeste uit je saunabezoek te halen en te profiteren van de heilzame effecten van de sauna, let je toch best een beetje op wat je eet en drinkt. We bezorgen je hier enkele tips om rekening mee te houden.

Voor je sauna bezoek

Het is raadzaam om niet met een volle maag de sauna in te stappen. Voor je saunabezoek beperk je je daarom best tot een lichte maaltijd. Een salade, fruit of soep zijn hier perfecte voorbeelden van. Wil je toch graag een grotere maaltijd eten dan wacht je best minstens één of twee uur voor je in de sauna gaat.

Ook is het niet verstandig om voor (of ook tijdens) je saunabezoek alcohol te drinken. Dat lijkt wel leuk en ontspannend, maar je lichaam zal daar minder blij mee zijn. Alcohol trekt namelijk vocht uit je lichaam en dat is net wat de sauna ook doet. Hierdoor loop je het risico om uit te drogen, waardoor je kans hebt om met hoofdpijn de sauna te verlaten.

Tijdens je sauna bezoek

Ook tijdens je bezoek aan de sauna is het verstandig om eerder voor een lichte maaltijd te kiezen. De meeste sauna’s bieden een uitgebreide menukaart aan waar je zeker een slaatje, lekkere vis of verfrissend fruit kan terugvinden. Je lichaam heeft al veel werk om zich te verweren tegen de warmte, je kan het best niet nog meer vermoeien met een zware vertering.

Zoals we al zeiden, is het niet aan te raden om alcohol te drinken in de sauna. Maar ook veel water drinken tijdens je saunarondes is niet zinvol. Tijdens de saunarondes haalt je lichaam zweetvocht uit je vochtreserves. Op deze manier worden afvalstoffen afgevoerd. Drink je veel water tijdens je saunarondes dan zal je lichaam het zweetvocht trekken uit het net gedronken water en niet uit je vochtreserves en verlies je net het reinigende effect van de sauna.

Na je sauna bezoek

Na je saunarondes is het wel verstandig om je vochtreserves weer bij te vullen. Het vocht dat je tijdens de saunaronde verloren bent door te zweten kan je nu best terug aanvullen met voldoende water te drinken.

Ook ben je door het zweten best wat zout verloren. Daarom mag je na de sauna zeker een zoute snack eten. Deze mineralen zijn belangrijk omdat zij ervoor zorgen dat je lichaam het vocht dat je opdrinkt ook kan vasthouden.

Als je op die manier je gezonde levensstijl ook tijdens je saunabezoek verder zet, haal je het meest helende en ontgiftend effect uit je ontspannen dag!

Gesponsorde artikelen