Een recordaantal jongeren wacht in Nederland om hun theorie examen te halen

Geschreven met input van verkeersborden.nu en autotheorie.nl.

Veel jongeren dromen ervan om hun theorie examen snel te behalen. Maar helaas kan dat niet direct gebeuren. Voordat je gaat deelnemen aan je theorie examen ga je eerst goed moeten oefenen. Gelukkig kan dat online, je kunt daardoor jou eigen tijd en tempo bepalen. Maar waarom duurt het nog steeds lang om je theorie examen te maken?

CBR wachttijd

Het maken van je theorie examen wordt bepaald door het CBR. Ook het oefenen van je theorie examen gebeurt via het CBR. Het moment dat je begint met oefenen, is het aangeraden om meteen een datum te reserveren. Als je na een paar weken gaat reserveren wacht je automatisch langer. Tijdens het theorie examen oefenen weet je ongeveer hoe lang je nodig hebt om de theorie te beheersen. Als je merkt dat je snel kunt opnemen, dan kun je rustig na je proef het theorie examen gaan reserveren.

Normaal duurt het zeven weken totdat je een datum krijgt van het CBR. En voor herexamens is dat vijf weken. De wachttijd wordt samen met de rijschoolbranche bepaald en ook met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Na hun goedkeuring krijg je een datum. Wat ook een rol speelt bij het wachten is de regio. De periode waarin het examen wordt afgelegd, zorgt ook voor vertraging. In de zomer is het behoorlijk druk met het theorie examen.

Vertraging wachttijd

De vertraging in de wachttijd komt door de vele gezondheidsverklaringen. Veel kandidaten hebben in dezelfde periode een gezondheidsverklaring ingediend, waardoor er te veel zijn binnengekomen voor de controle.

Uiteindelijk is er besloten om mensen wiens rijbewijs verlopen is eerder te helpen. Dat is urgenter, omdat de meeste dagelijks hun rijbewijs nodig hebben. Het auto theorie examen duurt wel lang, maar is zeker de moeite waard. Eenmaal je rijbewijs in handen hoef je niet meer te wachten.

Meer
Lees meer...