30 jaar na eenmaking: “4 op 10 Oost-Duitsers voelen zich een tweederangsburger”

Volgende maand viert Duitsland dertig jaar hereniging. Op 3 oktober 1990 trad de voormalige DDR namelijk officieel toe tot de Bondsrepubliek. Maar nu, dertig jaar later, blijkt dat Oost- en West-Duitsland nog altijd héél verschillend van elkaar zijn.

Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de Duitse hereniging is heel wat onderzoek gevoerd. Helaas hadden die verschillende studies niet echt het resultaat waar de onderzoekers op hadden gehoopt: er zijn nog steeds héél veel verschillen tussen West- en Oost-Duitsland.

Posities en lonen

Zo blijkt dat Oost-Duitsers over het algemeen minder leidinggevende posities bekleden. Opvallend is wel dat (voormalige) inwoners van Oost-Duitsland net vaker topmanagers worden. Met andere woorden: ze vullen minder hoge posities, maar het zijn wel hogere posities.

Ook op vlak van loon zijn er heel wat verschillen tussen de delen van Duitsland. Zo verdienen Oost-Duitsers gemiddeld minder dan 90 procent (88,8 procent om precies te zijn) van het loon van hun West-Duitse collega’s. De voormalige communistische kant van het land telt ook veel meer werklozen.

Kinderen en huishouden

Oost-Duitsland kent een geschiedenis van overheidssteun bij de opvang van kinderen. En dat weegt vandaag de dag nog steeds door. In heel Duitsland zijn het voornamelijk vrouwen die voor de kinderen zorgen en het huishouden op zich nemen. Daardoor zijn het ook vooral vrouwen die parttime werken.

In West-Duitsland (dus waar kinderen altijd een eigen ’taak’ geweest zijn) heeft 80 procent van de vrouwen het gevoel dat het nodig is om parttime te werken. In Oost-Duitsland (waar de staat vroeger tussenkwam) heeft maar 60 procent van de vrouwen dat gevoel.

Politiek

Wat de onderzoekers zorgen baart, is de ingesteldheid tegenover de Duitse politiek en z’n vertegenwoordigers. 91 procent van de West-Duitsers heeft vertrouwen in de Duitse politici. In Oost-Duitsland gaat het om heel wat minder mensen, 78 procent.

Tweederangsburgers

Een ander onderzoek, dat focust op persoonlijkere aspecten, wees uit dat 4 op 10 Oost-Duitsers nog steeds het gevoel hebben dat ze tweederangsburgers zijn. Bovendien spelen hun roots een veel belangrijkere rol in hun leven dan in dat van West-Duitsers.

Diezelfde trends zijn ook waargenomen bij Duitsers die in een eengemaakt land zijn geboren en opgegroeid.

Meer
Lees meer...