Eerdere slachtoffers dienen ook klacht in tegen ‘Eveline’ en lanceren oproep naar lotgenoten

Er hebben zich de voorbije dagen meerdere mensen gemeld bij advocaat strafrecht en ­professor Catherine Van de Heyning als slachtoffer van G.R. (27). Die is recent ontmaskerd als ‘Eveline’, de persoon die naaktbeelden van de BV’s Stan Van Samang, Sean Dhondt en Peter Van de Veire wist te bemachtigen.

De zaak rond naaktbeelden van de BV’s Stan Van Samang, Sean Dhondt en Peter Van de Veire barstte ongeveer een maand geleden los. Half Vlaanderen kreeg toen de foto’s en video’s doorgestuurd via WhatsApp en Facebook Messenger. Zowel Sean Dhondt als Peter Van de Veire reageerden kort daarna met een verklaring. Daarin zeiden ze dat de beelden zonder hun toestemming verspreid waren. Op 10 september diende Stan Van Samang een klacht in tegen de daders.

De drie slachtoffers bleken via Instagram gecontacteerd door een ‘Eveline’. Die stuurde zelf pikante berichten en vroeg de BV’s om via het anonieme Kik foto’s en video’s door te sturen. Op 7 oktober slaagde het Brusselse parket erin om de catfisher te identificeren. Het bleek te gaan om G.V., een 27-jarige Gentenaar.

Andere slachtoffers

Al snel werd duidelijk dat de 3 BV’s niet de enige slachtoffers zijn van deze catfisher. Hij zou al langer met fake profielen van zowel mannen als vrouwen proberen bekende en niet-bekende mensen te overhalen om naaktbeelden door te sturen naar hem.

Enkele van die andere slachtoffers hebben nu ook klacht ingediend tegen G.R. via Catherine Van de Heyning, advocaat strafrecht en professor (UAntwerpen), gespecialiseerd in ­cybercriminaliteit. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad.

Catfisher

“De ellende ­begon bij mij in maart, tijdens het begin van de lockdown”, legt een van die slachtoffers uit in de krant. “Ik had destijds een account op Grindr, de variant van Tinder voor homoseksuele mannen. In die periode had ik een profielfoto waarop mijn gezicht herkenbaar was. Maar plots werd ik herhaaldelijk aan­gesproken via Facebook en ­Instagram door kennissen die zich afvroegen of het wel degelijk ik was die met hen chatte en foto’s naar hen doorstuurde.”

“De persoon die daarachter zat, speelde het heel leep. Hij was er ook in geslaagd om ­intieme foto’s van mij te ­bekomen en met andere ­mensen te delen”, gaat hij verder. Volgens hem was zijn catfisher dezelfde persoon als ‘Eveline’. In september diende hij al klacht in en nu volgt er nog een klacht met burgerlijkepartijstelling in bij het ­gerecht in Brussel, dat de zaak van Stan Van Samang onderzoekt.

“Ik roep alle slachtoffers op om hetzelfde te doen. Wat hier gebeurd is, is even erg als wanneer iemand vanop straat ongewild foto’s van jou staat te nemen terwijl je in de douche staat, om die nadien te verspreiden. Bovendien hoop ik dat ik door mijn klacht in mijn verdere loopbaan geen hinder meer zal ondervinden door die foto’s”, besluit de jongeman.

Gentse homomilieu

Naast deze persoon namen nog meerdere andere jonge mensen contact op met advocate en professor Van de Heyning. “Er zijn inderdaad een aantal mensen die moeten vaststellen dat ze waarschijnlijk slachtoffer zijn geworden van dezelfde persoon. Ik zeg ‘waarschijnlijk’, want natuurlijk moet zoiets eerst bewezen worden. Maar alles wijst er wel op. Er werd op dezelfde manier ­gewerkt, en bij alle verhalen is er altijd wel een link met die persoon. Alle verhalen die ik hoorde, komen ook uit het Gentse homomilieu”, legt ze uit.

Het gerechtelijk onderzoek naar G.R. moet naar boven brengen of hij inderdaad ook achter deze andere feiten zit.

Meer
Lees meer...