Eerste cijfers klimaatmarsen binnen: opnieuw recordaantal jongeren op straat

Eerste cijfers klimaatmarsen binnen: opnieuw recordaantal jongeren op straat

Vandaag komen er opnieuw duizenden jongeren op straat om te betogen voor het klimaat. De ‘bosbrossers’ zijn deze keer verspreider dan ooit met acties in Brussel, maar ook in onder andere Leuven, Kortrijk, Hasselt en Antwerpen.

De klimaatspijbelaars zijn vandaag voor de vijfde donderdag op rij aan het betogen. Deze keer doen ze dat niet enkel in Brussel, maar ook in andere grote steden zoals Antwerpen, Hasselt, Kortrijk en Leuven. In Leuven worden vandaag de meeste betogers verwacht. Daar zouden zo’n 10.000 jongeren mee stappen in de klimaatmars.

Eerste cijfers

De eerste marsen zijn al afgelopen, dus zijn ook de eerste cijfers binnen. In Antwerpen, waar de mars al om 9 uur begon, kwamen er zo’n 600 jongeren opdagen. Daarbij was het vooral duidelijk dat er heel wat jongere kinderen van de lagere school deelnamen.

Ook in Kortrijk zit de mars er al op. Daar werden uiteindelijk zo’n 1.000 deelnemers geteld. Daar waren er zelfs verschillende kleuterklassen aanwezig. Tussen de deelnemers waren er ook opvallend veel leerkrachten die hun steun betuigden met hun leerlingen en hun klassen vergezelden.

De Brusselse mars is ondertussen ook al afgelopen. Daar kwamen er volgens de politie vandaag 5.000 jongeren mee betogen. Dit is een lager cijfer dan de afgelopen weken, maar nog steeds indrukwekkend als je bedenkt dat de betogingen deze week opgesplitst zijn. Maar de grootste betoging vindt deze week dus niet plaats in de hoofdstad, maar in de studentenstad Leuven. Waar ook de bezielsters van ‘Youth For Climate‘, Anuna De Wever en Kyra Gantois, vandaag aanwezig zullen zijn.

Leuven

In Leuven werd er vandaag 10.000 man verwacht om mee te stappen in de klimaatmars. De Leuvense politie laat weten dat dat aantal vlot overschreden is. De kans bestaat dat dit aantal dus nog zal toenemen.

Duizenden middelbare scholieren, maar ook kinderen uit de lagere school, leerkrachten en grootouders trekken vandaag door de Leuvense binnenstad om aandacht te vragen voor het klimaat. Voor het vertrek van de mars kregen enkele sprekers het woord op het Ladeuzeplein. Daarbij liet burgemeester Mohamed Ridouani weten dat het de grootste manifestatie ooit is in Leuven en dat de jongeren “op hem kunnen rekenen”.

In Hasselt, Luik, Aarlen en Bergen komen de studenten pas later vandaag samen.

newsmonkey

De jongeren zijn talrijk aanwezig op het Ladeuzeplein in Leuven:

newsmonkey

Maar niet enkel de studenten namen deel aan de mars in Leuven:

newsmonkey

Ook de ‘Grootouders Voor Het Klimaat’ zijn erbij in Leuven:

newsmonkey

Gesponsorde artikelen