Allereerste vrouw ter wereld genezen van hiv dankzij stamceltransplantatie

Een hiv-positieve Amerikaanse vrouw met leukemie is de allereerste vrouw en derde persoon ter wereld geworden die van het hiv-virus is genezen, dankzij een stamceltransplantatie. Het vormt een nieuw teken van hoop voor alle patiënten die getroffen zijn door dit virus, waarmee in 2020 wereldwijd zo’n 37,7 miljoen mensen mee leefden.

Amerikaanse onderzoekers maakten het goede nieuws bekend op de conferentie over retrovirussen en opportunistische infecties in Denver. Zo heeft een stamceltransplantatie van een donor die van nature resistent is tegen het virus dat aids veroorzaakt voor het eerst een hiv-positieve vrouw, die ook leukemie had, genezen. En het is niet de eerste keer dat het middel voor dit doel wordt gebruikt, want eerder werden er al twee andere mensen, meer specifiek mannen, mee geholpen en met hetzelfde resultaat: ook zij werden genezen van het hiv-virus.

“Dit is nu het derde verslag van een genezing in deze context, en de eerste bij een vrouw met hiv”, zei Sharon Lewin, verkozen voorzitter van de International AIDS Society, in een verklaring.

Andere aanpak

In dit geval kreeg de patiënt stamcellen uit navelstrengbloed. Dit is een enigszins andere aanpak dan bij andere mensen die genezen zijn van het hiv-virus. Vandaag is de patiënt al 14 maanden in remissie, meldt Reuters. Zij heeft het virus niet meer en hoefde zelfs niet de zware antiretrovirale behandeling te ondergaan, die in dergelijke gevallen wordt voorgeschreven.

Behandeling voor kanker

De aanpak maakt deel uit van een groter onderzoek in de VS door Dr. Yvonne Bryson van de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) en Dr. Deborah Persaud van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore om een geneesmiddel voor kanker en andere ernstige ziekten te vinden. In hun studie werden 25 mensen met hiv geobserveerd die stamcellen uit navelstrengbloed hadden gekregen.

Voordat zij de experimentele behandeling kregen, ondergingen de individuele deelnemers chemotherapie om hun kankercellen te doden. Daarna transplanteerden artsen stamcellen van personen met een specifieke genetische mutatie die voorkomt dat het virus andere cellen infecteert. De onderzoekers denken dat de patiënten met deze transplantatie een immuunsysteem ontwikkelen dat resistent is tegen hiv.

Deze nieuwe aanpak en de eerste resultaten zijn bemoedigend. Het “bevestigt dat een genezing voor hiv mogelijk is en versterkt verder het gebruik van gentherapie als een levensvatbare strategie voor een genezing van het aidsvirus”, zei Dr. Lewin.

Meer
Lees meer...