Geschreven met input van Warmtepomp.nibe.eu
Sinds dit jaar geldt er in Vlaanderen een verbod op de plaatsing van stookolieketels bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Het gaat dus niet om een algemeen verbod en bestaande oude verwarmingsketels mogen momenteel nog steeds in gebruik blijven. Op termijn zullen ze echter niet meer mogen worden verkocht.
Zolang een oude stookolieketel niet defect is, mag deze gewoon in gebruik blijven. Natuurlijk moeten daarbij wel andere regels worden gerespecteerd, bijvoorbeeld wat de verplichte keuring en het onderhoud betreft. Wanneer de ketel het begeeft en moet worden vervangen, is dit niet meer toegestaan indien er een gasaansluiting in de straat ligt. Omdat een mazoutketel vervangen een flinke investering is, kent Vlaanderen wel een premie toe van 50% van de investering met een maximum van 2.500 euro. Een soortgelijke investering bestaat ook voor wie vrijwillig overstapt naar propaan- of butaangas wanneer er geen gasnetwerk is.
Deze regels zijn het rechtstreekse gevolg van de Europese ambities, geënt op het Klimaatakkoord van Parijs, om naar een klimaatneutrale samenleving te evolueren. Ook Vlaanderen wil tegen 2050 de CO2-uitstoot met 80% verminderen. En daarom moet de mazoutketel op de schop.
Verbod op verkoop mazoutketels vanaf 2035
Met het verbod dat sinds dit jaar in Vlaanderen geldt, is de Vlaamse regering strenger dan het federale niveau. In het Belgisch interfederaal energiepact is namelijk enkel voorzien dat mazoutketels vanaf 2035 niet meer mogen worden verkocht. Ze mogen dus wel nog steeds worden gebruikt. Als de laatste mazoutketel eind 2034 wordt verkocht, zal hij wellicht nog tot ver na 2050 blijven vervuilen. Ook in Brussel willen ze overigens niet wachten tot 2035. Daar schuift men al langer 2025 als deadline naar voren en ook daar is er alvast een bonus voorzien voor wie op gas overstapt. Ze botsen er echter tegen dezelfde problemen aan als in Vlaanderen: het opleggen van een verkoopverbod is federale en geen regionale materie.
Ook gas is niet de meest duurzame oplossing
Het moet natuurlijk gezegd worden dat gas evenmin de milieuvriendelijkste oplossing is. In Nederland gaan ze daarom een stapje verder en willen ze zelfs iedereen van het gas halen. Net daarom valt een warmtepomp zeker te overwegen. Een warmtepomp verwarmt volledig fossielvrij en werkt elektrisch.
Om deze reden voorziet Vlaanderen ook verschillende premies voor wie een warmtepomp laat plaatsen. De hoogte van deze premie is afhankelijk van het type warmtepomp. Voor een geothermische warmtepomp bedraagt de premie 4.000 euro en bij een lucht-waterwarmtepomp gaat het dan weer om 1.500 euro. Sinds dit jaar is de premie bovendien ook opgetrokken voor klanten met uitsluitend nachttarief. Een warmtepomp laat zich overigens ook heel goed combineren met zonnepanelen, iets waarvoor je sinds dit jaar ook een eenmalige investeringspremie kan krijgen.
Welke warmtepomp de beste keuze is, valt niet zomaar te zeggen. Niet op elk terrein kunnen er boringen of grondwerken worden uitgevoerd, soms zijn er restricties voor waterwinning en sommige mensen willen zowel kunnen verwarmen als koelen. Een goede installateur helpt bij het maken van de juiste keuze en maakt je wegwijs doorheen het kluwen van subsidies en premies.