Einde van ‘sixpack’ zoals we die kennen? Carlsberg gaat plastic blikjeshouder vervangen door recyclebare lijm

Plastic houders van sixpacks bierblikjes zouden weleens verleden tijd kunnen worden. Zo gaat Carlsberg ze vervangen door recyclebare lijm. De Deense bierbrouwer hoopt daarmee haar plasticverbruik met 76 procent terug te schroeven.

Carlsberg is de eerste biergigant die haar sixpacks vervangt door zogenaamde ‘snap packs’. Plastic blikjeshouders, in de industrie bekend als hi-cones of yokes, zijn verbonden plastic ringen om een sixpack bier bij elkaar te houden.

Dat wordt al ongeveer 50 jaar zo gedaan door Carlsberg. Ze zorgen echter voor veel milieuproblemen, in het bijzonder vervuiling van de oceanen waardoor het zeeleven bedreigd wordt.

Eerst VK en Noorwegen

De nieuwe blikjes zullen eerst geïntroduceerd worden op 10 september in Tesco-winkels in Groot-Brittannië. Daarna volgt Noorwegen. De nieuwe blikjes zullen bij elkaar gehouden worden door kleine stukjes sterke lijm. Die lijm is zo ontwikkeld dat het radicale temperatuursveranderingen kan doorstaan, zodat de blikjes niet loskomen bij het stockeren, het transport en de verkoeling.

Als je de blikjes lostrekt, hoor je een krak en de lijm kan, net als het aluminium Carlsberg-blikje, gerecycled worden.

In Groot-Brittannië zal de nieuwe verpakkingsmodule eerst toegepast worden op Carlsberg Export. Maar het bedrijf stelt dat uiteindelijk het volledige aanbod verpakt zal worden in ‘snap packs’, zelfs de overgekochte biersoorten Tuborg en San Miguel.

1.200 ton plastic minder per jaar

Carlsberg beweert aan de Britse krant The Guardian dat hun plasticverbruik met deze maatregel voor 76 procent verminderd zal worden. Dat is goed voor meer dan 1.200 ton plastic per jaar, het equivalent van 60 miljoen plastic zakjes.

Steun van expert

Dokter Sue Kinsey, expert in afvalbestrijder van de Britse Marine Conservation Society zegt dit over het voorstel: “Dit is een interessante ontwikkeling. Het zal helpen om de hoeveelheid plastic op onze stranden en in onze zeeën terug te dringen. Dit soort blikjesringen worden vaak in kleine hoeveelheden gevonden op onze stranden.”

Meer
Lees meer...