Ekonomika Kiesweek: gratis pinten en burgers op Ladeuzeplein Leuven met focus op duurzaamheid

Ekonomika Kiesweek: gratis pinten en burgers op Ladeuzeplein Leuven met focus op duurzaamheid

De Ekonomika Kiesweek vindt op 29 en 30 april tussen 12 en 18 uur plaats op het Ladeuzeplein in Leuven. De organisatoren verwachten maar liefst 15.000 studenten te lokken met hun gratis pintjes, kippenburgers, attracties en feestjes. Bovendien staat duurzaamheid dit jaar centraal!

Voor de negentigste keer wordt er een nieuw praesidium verkozen van Ekonomika, een van de grootste (en rijkste) studentenverenigingen aan de KU Leuven. Het opkomend bestuur van de vereniging gaat traditiegetrouw de economiestudenten overtuigen van hun kunnen om de vereniging het volgend werkingsjaar te leiden en daar profiteren ook studenten van andere richtingen maar al te graag van.

Er worden vandaag en morgen maar liefst 15.000 aanwezigen verwacht. De succesformule: gratis eten, drinken, attracties, feestjes en een uitgebreid aanbod aan avondactiviteiten.

(Nieuwe Leuvense burgemeester verbiedt dagdisco’s als er teveel aanwezigen staan op Facebook.)

Herbruikbare bekers en kippenburgers

Dit jaar wil het kandidaat-praesidium van Ekonomika volop de focus leggen op duurzaamheid, vertrekkend vanuit een wetenschappelijk onderbouwd perspectief. Er worden niet alleen een aantal concrete acties ondernomen tijdens de verschillende activiteiten, maar de studenten worden ook actief gesensibiliseerd omtrent het thema.

Dit jaar worden de biertjes en andere dranken in herbruikbare bekers uitgegoten. “Hierdoor worden maar liefst 22.000 plastic wegwerpbekers uitgespaard”, laat Ekonomika weten. “Ook worden er dit jaar niet langer runderburgers maar kippenburgers aangeboden, waarvan de uitstoot bij de productie vier maal lager ligt. Hiermee bereiken we een uitstootreductie in CO2-termen, equivalent aan bijna vier keer rond de aarde rijden met de auto.”

(Lees hier meer over de klimaatmarsen.)

ploegxtatic

Herbruikbare goodiebags en recycleren

De economiestudenten gaan ook goodiebags van herbruikbaar materiaal uitdelen, waarmee ze hopen op een besparing van 3.500 plastic zakken.

“Verder staat sorteren en recycleren centraal op onze activiteiten én achter de schermen, waarvoor we een proefproject opstarten in samenwerking met Leuvens schepen van Studentenzaken en Stadsreiniging Thomas Van Oppens (Groen)”, geeft Ekonomika nog mee. “Indien succesvol, geven we hiermee tevens een aanzet tot een duurzamer afvalbeleid op Leuvense events.”

Eerder organiseerde Ekonomika al een evenement waarbij topbedrijven toelichtten hoe ze omgaan met het thema duurzaamheid, en welke nieuwe kansen dat biedt.

(KU Leuven bood vorig semester tegen betaling blokplaatsen in studiecentrum aan om eigen gebouw te restaureren met opbrengsten.)

twitter

De aftermovie van de Kiesweek van 2018:

Meer beelden van een vorige Kiesweek:

Gesponsorde artikelen