Elke dag 135 dronken chauffeurs in ons land: experts willen pakkans omhoog

In 2017 werden er elke dag 135 chauffeurs betrapt onder invloed van alcohol. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA). Over drie weken gaat er een grootschalige winter-bobcampagne van start.

De cijfers werden opgevraagd door Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA). Dat melden de kranten van Het Mediahuis. Er werd per politiezone aangeduid hoeveel bestuurders onder invloed de politie kon betrappen.

Enorme regionale verschillen

De regionale verschillen bleken groot te zijn. In de politiezone Mechelen-Willebroek werden er per 1.000 inwoners 10 mensen betrapt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat is deze streek heel wat beruchte Wodca-controles plaatsvinden. In Brasschaat was er zelfs spraken van 12 dronken bestuurders op 1.000 inwoners. In de politiezone Pajottenland waren er in 2017 dan weer amper 0,7 dronken chauffeurs per 1.000 inwoners.

(Onlangs maakte minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) nog duidelijk dat 16- en 17-jarigen enkel nog bier, wijn of schuimwijn mogen drinken.)

1,5 miljoen controles per jaar

Experts zijn van mening dat de pakkans vergroot moet worden voor mensen die onder invloed achter het stuur kruipen. Tegenwoordig worden er in ons land al zo’n 1,5 miljoen alcoholcontroles gehouden per jaar, maar dat aantal moet dus nog omhoog. Alleen al in de omgeving van Gent waren er vorig jaar 359 alcohol-gerelateerde ongevallen.

(Ongeveer 1 op 20 sterfgevallen wereldwijd is aan alcohol te wijten.)

Pakkans

Het verkeersveiligheidsinstituut Vias stelt dat amper 10 procent van de chauffeurs in ons land de pakkans voor rijden onder invloed als “groot of zeer groot” beschouwt. Men hoopt die perceptie op te kunnen trekken naar 90 procent. Dat zou wel een enorme inspanning van de politie vragen.

Vlaanderen doet het beter

Verder zijn er grote verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. Uit de laatste gedragsmeting van Vias blijkt dat 18 procent van de Walen af en toe onder invloed met de wagen rijdt. In Vlaanderen is dat 9 procent.

(Uit een nieuwe studie blijkt dat zelfs één glas alcohol schadelijk kan zijn.)

Tijdens de BOB-campagne van vorig jaar werden er minder dronken bestuurders betrapt dan ooit.

Meer
Lees meer...