Elon Musk haalt 205 miljoen dollar op voor de productie van hersenchips die kunnen communiceren met computers en telefoons

Elon Musks hersenchipbedrijf Neuralink heeft 205 miljoen dollar opgehaald bij verschillende investeerders, waaronder Google Ventures, Peter Thiels Founders Fund, en OpenAI-CEO Sam Altman. De AI-onderneming is een heuse brein-computer-interface aan het ontwikkelen.

Waarom is dit belangrijk?

Het is geen geheim dat Musk deze technologie wil inbrengen bij de mens. In februari liet de miljardair via Twitter al weten dat hij hoopt dit jaar nog chips te kunnen inbrengen bij mensen. “Neuralink werkt keihard aan de veiligheid van de implantaten en staat in nauw contact met de FDA (Food and Drug Administration, red.). Als alles goed gaat, kunnen we later dit jaar misschien de eerste proeven op mensen starten”, klonk het.
  • Neuralink, opgericht in 2016, probeert hersenchips met een hoge bandbreedte te ontwikkelen die kunnen communiceren met telefoons en computers.
  • De totale investering in het bedrijf staat nu op 363 miljoen dollar, volgens start-up tracker Crunchbase.
  • De investeringsronde, die donderdag in een blogpost werd aangekondigd, werd geleid door het in Dubai gevestigde Vy Capital.
  • “De fondsen van de ronde zullen worden gebruikt om het eerste product van Neuralink op de markt te brengen en het onderzoek en de ontwikkeling van toekomstige producten te versnellen”, aldus Neuralink.

Menselijke proeven

Neuralink zei eerder dat het zijn missie is om “brein-computer-interfaces te ontwikkelen die verschillende hersengerelateerde aandoeningen behandelen. (…) Het uiteindelijke doel is om een volledige herseninterface te creëren die in staat is om biologische en kunstmatige intelligentie nauwer met elkaar te verbinden.”

Ook: “De bedoeling van dit apparaat is om verlamde mensen te helpen hun digitale vrijheid terug te krijgen. Het zal dat doen door gebruikers in staat te stellen op een hoge bandbreedte en natuurlijke manier met hun computers of telefoons te communiceren”, schreef Neuralink.

Tot dusver is de technologie getest op varkens en een aap, die in staat was het videospel Pong met zijn geest te spelen.

Het bedrijf zei dat zijn eerste product, bekend als de N1 Link, “volledig onzichtbaar” zal zijn zodra het geïmplanteerd is en gegevens zal verzenden via een draadloze verbinding. Musk, die naast CEO van Neuralink ook de baas van Tesla en SpaceX is, heeft Neuralink eerder beschreven als een “Fitbit in je schedel; met kleine draden die naar je hersenen gaan”.

Telepathie

Musk heeft eerder gezegd dat de technologie van Neuralink op een dag mensen in staat zou kunnen stellen om “mee te surfen op de AI-golf”.

  • Mensen zijn in feite al “cyborgs” omdat ze een tertiaire “digitale laag” hebben dankzij telefoons, computers en applicaties, zei hij tijdens een Clubhouse-discussie in februari.
  • “Met een directe neurale interface kunnen we de bandbreedte tussen je cortex en je digitale tertiaire laag vele malen verhogen”, zei Musk. “Ik zou zeggen: waarschijnlijk minstens 1.000, of misschien wel 10.000 keer, of meer.”
    • De cortex is een deel van de hersenen dat een sleutelrol speelt in geheugen, aandacht, perceptueel bewustzijn, denken, taal en bewustzijn.
    • De digitale laag waar hij naar verwijst kan van alles zijn, van iemands iPhone tot zijn Twitter-account.
  • Op lange termijn beweert Musk dat Neuralink mensen in staat zou kunnen stellen om concepten naar elkaar te sturen via telepathie.
  • Daarnaast moet Neuralink er ooit voor zorgen dat mensen na hun dood in een “opgeslagen staat” (een harddisk?) voortbestaan, die vervolgens in een robot of zelfs een ander mens kan worden gestopt. Hij gaf toe dat hij zich hiermee op scifi terrein begeeft.

Winkelen via je gedachten

Verschillende andere bedrijven zijn ook bezig met de ontwikkeling van brein-computer-interfaces, waaronder Blackrock Neurotech, dat wordt gesteund door Peter Thiel en zijn vriend Christian Angermayer.

Elders hebben wetenschappers van de Universiteit van Melbourne al enig succes geboekt met brein-computer-interfaces.

Zo toonde een studie van de universiteit aan dat mensen een computer konden besturen met hun gedachten – twee mensen deden dit met behulp van een stentrode ontwikkeld door het Australische biotechbedrijf Synchron.

  • Een ‘stentrode’ is een kleine op een stent gemonteerde elektrodereeks die permanent in een bloedvat in de hersenen wordt geïmplanteerd zonder dat open hersenchirurgie nodig is.
  • De technologie stelde de twee mensen in kwestie – met amyotrofe laterale sclerose (ALS); een zeldzame neurologische ziekte – in staat te typen, te sms’en, te e-mailen, online te bankieren en online te winkelen via hun gedachten.

(tb)

Meer
Lees meer...