Bereidt Elon Musk een vijandig overnamebod op Twitter voor?

Eerst een aankondiging over zijn toetreding tot de raad van bestuur en daarna de verrassende terugtrekking. De grillen van Elon Musk deden de beurskoers van Twitter schommelen. Maar wat als hij achter al deze manoeuvres een duidelijk doel voor ogen had?

Musk kocht zowat twee weken geleden ruim 9 procent van Twitter. Zijn beslissing om uiteindelijk niet toe te treden tot de raad van bestuur van Twitter betekent dat hij niet langer reglementair beperkt is tot het bezit van hoogstens 14,9 procent van de aandelen van het bedrijf. Nu suggereren veel analisten dat de Tesla-CEO zijn belang kan vergroten en uiteindelijk gaat proberen om de controle over te nemen, meldt onder meer CNBC.

Rijk genoeg om het bedrijf in een opwelling te kopen

Door de verandering van dit weekend krijgt Twitter in elk geval niet meer te maken met een vrijgevochten bestuurslid dat tweets plaatst over interne discussies. “Dat zou onhoudbaar zijn geweest”, schreef Don Bilson van Gordon Haskett Research Advisors in een op maandag gepubliceerde nota.

“Het nadeel is dat Twitter geconfronteerd wordt met een wilde investeerder die al 9 procent van het bedrijf bezit en de middelen heeft om de resterende 91 procent te kopen. Gezien de volatiliteit van Musk, zou een dergelijke beweging wel eens snel kunnen komen. Of we zullen het nooit zien. Deze twijfel waar Twitter nu onder lijdt, kan zeker een afleiding genoemd worden.”

“We kunnen niets kunnen uitsluiten met deze kerel”

Bilson hint op de recente verklaring van Twitter-CEO Parag Agrawal waarin hij aankondigde dat Musk niet langer zou toetreden tot het bestuur en hij werknemers waarschuwde voor “afleiding” in het verschiet. Bilson zei tegen CNBC dat die waarschuwing “onheilspellend” was: “Het zal vrij moeilijk worden om je vast te leggen op een investeringsplan omdat je nooit weet waar de wind vandaan gaat waaien. Ik denk niet dat we iets kunnen uitsluiten met deze kerel.”

Het aandeel Twitter beleefde zijn beste dag sinds zijn beursintroductie nadat het belang van ruim 9 procent van Musk in het bedrijf openbaar werd gemaakt. Het sprong de volgende dag nog eens 2 procent omhoog, na een lichte daling, toen het bedrijf aanvankelijk bekendmaakte dat Musk tot de raad van bestuur zou toetreden.

De aandelen schommelden maandag en de onvoorspelbaarheid zou kunnen aanhouden, zeggen analisten. Ook het beurshuis Wedbush Securities houdt rekening met een vijandig bod van Musk op Twitter.

(evb/lb)

Meer
door Redactie
Lees meer...