Left Right
scrollTop top

Zo emotioneel reageert de familie van George Floyd op het vonnis in de zaak: “Dit is niet enkel voor George”


George Floyd
© CHINE NOUVELLE/SIPA/2104210940 (via Isopix)

Gisteren werd in de zaak rond de moord op George Floyd het vonnis uitgesproken. Daarbij werd de voormalige politieagent Derek Chauvin schuldig bevonden aan onopzettelijke moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad. Een overwinning voor de familie van George Floyd die emotioneel reageerde op de uitspraak.

De voormalige politieagent Derek Chauvin kreeg gisteren zijn vonnis in de zaak te horen. In mei vorig jaar zat hij minutenlang met zijn knie op de nek van George Floyd, wat die laatste fataal werd. Zijn dood veroorzaakte een golf van Black Lives Matter-protesten, waarbij de arrestatie en vervolging van Derek Chauvin een van de grote eisen was.

“Schuldig, schuldig en schuldig”

Een jury van twaalf personen moest oordelen over de schuld van Chauvin. Daarbij ging het om drie beschuldigingen: onopzettelijke moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad. De jury oordeelde dat Chauvin schuldig was aan alle drie zaken. De rechter liet ook weten dat de borgtocht van Chauvin meteen ingetrokken wordt.

De voormalige agent werd vervolgens meteen in hechtenis en werd geboeid uit de rechtbank geëscorteerd. Rechter Peter Cavill liet weten dat hij binnen acht weken verwacht om uitsluitsel te hebben over de strafmaat. Chauvin riskeert daarbij een gevangenisstraf tot 40 jaar.

Familie Chauvin: “Dit is niet enkel voor George”

CBS News kreeg beelden te pakken van de reactie van de familie en het team van George Floyd. Die reageerde emotioneel en vloog elkaar meteen in de armen. De zender kon ook Philonise Floyd, de broer van George Floyd, interviewen.

Hij liet weten dat het hem niet enkel om z’n broer te doen was. “Ik ben al lang niet meer zo gelukkig geweest omdat ik zo bang was voor wat er in die rechtszaal zou gebeuren. Maar toen ik ‘Schuldig, schuldig en schuldig’ hoorde, wist ik echt geen blijf met mezelf. Ik wilde niet recht springen, ik wilde niets doen. Alles wat door m’n hoofd ging was: ‘Man, dit is niet enkel voor George. Dit is voor iedereen over de hele wereld. En dan vooral voor de people of color, want wij hebben het gevoel dat we nooit rechtvaardigheid krijgen’.” En die rechtvaardigheid hebben ze in deze zaak dus wel gekregen.

Bekijk hier het fragment van CBS News:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…