En ons favoriete getal is…

Lucky number 7! Dat blijkt na een poll van een blog op de website van The Guardian. En die keuze is niet onlogisch, want historisch hebben we altijd een speciale band met dat cijfer gehad.

Misschien hadden we iets anders verwacht. Een even getal lijkt toch iets logischer als favoriete nummer? Maar niet alleen staat 7 op de eerste plaats, ook op de tweede positie staat met 3 een oneven getal. Waarom kiezen we dan voor 7? Volgens blogger Alex Bellos, die gefascineerd is door cijfers en wiskunde, vallen we juist voor het getal 7 omdat het uniek is en het cijfer eruit springt. Bij veel deelnemers van de studie speelde de geboortedatum ook een belangrijke rol. Maar wie op de 10de, 20ste of 30ste jarig is, blijkt minder geneigd dat cijfer te kiezen dan wanneer je op de 7de of de 3de van de maand je verjaardag viert.

De studie verzamelde de mening van ongeveer 40.000 mensen die konden kiezen uit 1.123 getallen die genomineerd waren. Ongeveer de helft van de keuzes viel op getallen tussen 1 en 10. Tussen 1 en 100 zat elk getal in de lijst met genomineerden. Samen met 7 en 3 staat ook het getal 8 op het podium. Op plaatsen vier en vijf staan netjes de getallen 4 en 5. Opvallend is de zesde plaats voor ongeluksgetal 13. De top tien wordt vervolledigd door 9, 6, 2 en 11.

De keuze voor 7 is ook historisch vrij populair. Een kleine opsomming:

1. Een week telt 7 dagen.

2. Met de term de ‘zeven zeeën’ (seven seas) worden alle zeeën en oceanen poëtisch verzameld.

3. Sneeuwwitje had haar 7 dwergen.

4. Het getal 7 is populair in filmtitels: Se7en of Seven Years In Tibet zijn bekende voorbeelden.

5. In Harry Potter is 7 een magisch getal. J.K. Rowling heeft dan ook 7 boeken in de reeks geschreven. Er zijn 7 geheime vluchtroutes uit Hogwarts. Harry is in de zevende maand van het jaar geboren. In zwerkbal bestaat ieder team uit 7 spelers. En toch zijn er nadien 8 Harry Potter-films gemaakt.

6. James Bond heeft als codenaam 007.

7. Daar is nummer 7 in deze opsomming. In de katholieke kerk bestaan er 7 hoofdzonden.

8. Er zijn 7 wereldwonderen.

9. Deze Noorse watervallen heten de 7 zusters.

10. En volgend jaar verschijnt de 7de Star Wars-film.

En dat zijn er dan nog maar een paar. Je kan er zonder twijfel nog wel enkele bedenken…
Meer
Lees meer...