Hittegolf: Duitsland produceert recordhoeveelheid elektriciteit uit zonne-energie; ziet aandeel windenergie afnemen

Op zondag werd ongeveer 38.174 megawatt (MW) aan elektriciteit opgewekt door Duitse zonnepanelen. Dat is een recordhoeveelheid, die naar verwachting op dinsdag nog zal overtroffen worden nu het Europese continent in de ban is van een hittegolf.

Dinsdag wordt een maximumhoeveelheid van 38.190 MW voorspeld, schrijft de nieuwssite Bloomberg. Die recordhoeveelheid aan elektriciteitsproductie uit zonne-energie zou tot stand komen onder invloed van de hittegolf waar ons continent deze week mee te maken krijgt.

De Duitse stroomprijs schoot op zondag naar 396,07 euro per megawattuur. Dat is het hoogste tarief sinds maart op de Epex Spot, de spotmarkt voor elektriciteit die actief is in onder meer Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en ons land. Er is een tekort aan stroom omdat de warme lucht de energieproductie uit windmolens doet teruglopen, zodat zonne-energie het tekort moet aanvullen.

Hittegolf

En die warme lucht zal wel nog eventjes aanhouden. Zo zullen de temperaturen in Duitsland dinsdag en woensdag een hoogtepunt bereiken, volgens de Duitse weerdienst DWD. De extreme temperaturen wakkeren intussen bosbranden aan in Spanje, Frankrijk en Griekenland.

“Er wordt voorspeld dat de historische hitte deze week delen van West-Europa in haar greep zal krijgen, waar recordhoogten zouden kunnen worden opgetekend, schrijft het ruimtetechnologiebedrijf Maxar Technologies in een rapport, waaruit geciteerd wordt door Bloomberg.

Ook ons land moet zich voorbereiden op twee dagen van extreme hitte. Vandaag worden in België temperaturen tot 36 graden verwacht, morgen zelfs tot 39 graden, aldus de weersvoorspellingen.

In het Verenigd Koninkrijk zou men dan weer de hoogste temperaturen ooit kunnen meten, met prognoses voor Londen-Heathrow van 38,5 graden Celsius op maandag en wel 40 graden op dinsdag. In het Franse Nantes zou het vandaag 42 graden worden, ook een nieuw record. In Parijs kan het kwik vandaag de 40 graden aantikken, nog volgens Maxar.

Invloed op productie andere energie

Verontrustend is ook dat het warme weer nu ook de kernenergie-output van Europese landen begint te beïnvloeden. Vorige week berichtten we nog dat de Franse vloot van kernreactoren minder stroom kan opwekken door het stijgende kwik, dat uiteraard ook de temperaturen in rivieren doet rijzen.

EDF, de onlangs genationaliseerde Franse energiereus, moet de activiteiten in kerncentrales reduceren of zelfs stopzetten wanneer de temperaturen in omliggende rivieren te hoog worden; rivierwater is immers essentieel om de kerncentrales af te koelen.

Ook kunnen sommige steenkoolcentrales langs de Duitse Rijn geen brandstof krijgen nu het peil van de rivieren door de aanhoudende droogte aan het dalen is.

Hierdoor kunnen de energieprijzen deze zomer nog verder omhoogschieten. En dat ondanks het feit dat we al aankijken tegen een van de ergste energiekraptes van de afgelopen decennia.

(ns)

Meer
Lees meer...