Er is hoop: Saoedi-Arabië denkt voor het eerst aan klimaat en een wereld zonder olie (want de prijs blijft zakken)

Saoedi-Arabië heeft enkele weken voor de start van de cruciale klimaattop in Parijs een opmerkelijke stap gezet. Het land, waarvan de economie voor 80 procent rond olie draait, heeft z’n klimaatplan aan de Verenigde Naties overhandigd. En daarin staat dat ze op zoek moeten naar manieren om de economie minder afhankelijk van olie en gas te maken. Al zit de dalende olieprijs er ook wel voor iets tussen.

De olieprijzen zijn momenteel erg laag en met de klimaatonderhandelingen in het voorzicht lijkt zelfs Saoedi-Arabië dus bereid om mee aan boord van de klimaattrein te springen. Het is in elk geval een opmerkelijk gegeven, want voor de Arabieren bestaat liefst 90 procent van de export uit olie, en het land beschikt over zo’n 16 procent van de wereldwijde oliereserve.

Het leek wel of de wereld aanvaard had dat Saoedi-Arabië z’n olie moet beschermen. Nu beseffen ze blijkbaar toch dat de klimaatverandering ook voor hen nefaste gevolgen kan hebben en dat ze er meer bij zullen winnen als ze andere landen vervoegen om tot een goede deal in Parijs te komen.

Duurzame energie

De Arabische regering stelt dat ze tegen 2030 tot zo’n 130 miljoen ton minder CO2 mogen uitstoten. Dat moeten ze bereiken door andere manieren te zoeken om hun economie te spijzen. Het nieuwe klimaatplan moet vanaf 2020 in werking treden. Minstens zo belangrijk als de cijfers is het feit dat het grootste olieland ter wereld vlak voor de klimaattop een dergelijke verrassende toegeving doet. “Het is de eerste keer dat Saoedi-Arabië belooft om iets tegen de klimaatverandering te doen”, zegt Jennifer Morgan, directeur van het klimaatprogramma van het World Resources Institute.

De Arabieren zijn in het verleden vaak een felle tegenstander van een klimaatplan gebleken. Ze zorgden er mee voor dat gesprekken moeizaam verliepen. Maar nu de olieprijzen op historische laagtepunten belanden, beseffen ze dat het ook voor hun economie goed is om alternatieven voor olie een kans te geven. Zo willen ze bijvoorbeeld ’s werelds grootste elektriciteitscentrale bouwen die CO2 opnieuw opvangt en hergebruikt voor andere doeleinden. Ze willen ook meer doen met duurzame bronnen zoals zonne-energie. Alleen vermeldt Saoedi-Arabië in tegenstelling tot bijvoorbeeld China en India geen specifieke doelstellingen.

Saoedi-Arabië kan volgens studies ook heel kwetsbaar voor global warming worden. Zo zijn het stijgende zeeniveau en hittegolven problemen waar ze mee te maken zullen krijgen. Zelfs tropische stormen zouden de oliestaat kunnen treffen.

Geen vergoeding, wel hulp gevraagd

Het is in de eerste plaats vooral een opsteker voor de klimaattop in Parijs, want er ligt nog bijzonder veel werk op tafel. Ook het plan van de Arabieren bevat heel wat gaten. Zo laten ze hun belofte toch afhangen van hoe hun economie groeit, en dus ook van het belang dat olie nog wel een hele tijd zal blijven hebben. Gelukkig hebben ze hun eisen uit het verleden geschrapt, want vroeger wou Saoedi-Arabië een financiële compensatie voor het verlies dat ze door een klimaatplan konden lijden. Wel vragen ze om technische hulp, zodat ze gemakkelijker van fossiele brandstoffen kunnen afstappen.

Mogelijk heeft ook een gesprek van de Amerikaanse president Barack Obama met de Arabische koning Salman te maken met de plotse ommekeer. Al zal de dalende olieprijs de Arabieren wel echt over de streep hebben getrokken. Hoe dan ook een gunstige wind die naar Parijs waait.

(Bron: Mashable)
Meer
Lees meer...