Er lijken maar twee verklaringen te zijn voor “hoogverraad” van Trump op top met Putin

De meest charitatieve analyse van de topontmoeting tussen de Amerikaanse en Russische president in Helsinki gisteren is dat Trump voor Putin gewoon een handig van pas komende  idioot is. De andere, meer sinistere verklaring voor het fanboy-gedrag van Trump is dat Putin iets weet dat Trump wanhopig niet wil laten onthullen.

In de VS hebben verschillende politici vernietigend gereageerd op het optreden van de Amerikaanse president Donald Trump in Helsinki, die op een persconferentie het onderzoek naar Russische bemoeienis met de verkiezingen die hem aan de macht hielpen “een schande voor ons land” noemde. Daarbij stond hij zij aan zij met president Putin van Rusland.

De gezaghebbende Republikeinse senator John McCain sprak van één van de beschamendste optredens van een Amerikaanse president in de geschiedenis. Hij liet in een verklaring geen spaan heel van Trumps antwoorden en manier van doen in de Finse hoofdstad.

“Hoogverraad”

Voormalig CIA-directeur John Brennan spreekt zelfs van hoogverraad. Hij suggereert dat de uitspraken reden voor een afzettingsprocedure zijn

Ze reageren op Trumps woorden over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016. De belangrijkste inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de VS hebben een rapport onderschreven waarin wordt geconcludeerd dat het Kremlin wel degelijk de campagne probeerde te beïnvloeden, iets wat Putin vandaag opnieuw ontkende. Er loopt zelfs een speciaal onderzoek onder leiding van oud-FBI-baas Robert Mueller naar de zaak.

Volle laag door Democraten én Republikeinen

Niet alleen McCain en John Brennan, maar ook andere Republikeinse én Democratische politici veroordelen de persconferentie in Helsinki waar Trump zijn eigen veiligheids- en inlichtingendiensten afviel ten faveure van de Russische president Putin. Zo vragen de Democratische leiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zich af wat de Russen toch voor belastende informatie hebben over Trump dat hij zich zo opstelt.

Op de persconferentie in Helsinki werd Putin trouwens rechtstreeks gevraagd of hij belastende informatie heeft over Trump, maar de Russische president ontkende dat.

Zelfs binnen de Republikeinse partij van Trump zelf noemen ze zijn optreden schandalig en wijzen erop dat de inlichtingendiensten hebben aangetoond dat Putin en Rusland zich met de Amerikaanse binnenlandse aangelegenheden hebben bemoeid. De Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan zegt dat er meer dan genoeg bewijs is en dat Trump moet accepteren dat Rusland geen bondgenoot is.

Zelfs Fox valt Trump af

Ook de grote Amerikaanse media kunnen bijna niet geloven wat zich in Helsinki afspeelde. CNN-presentator Anderson Cooper noemde het disgraceful. Zelfs op Fox News, dat de regering-Trump voluit steunt, hielden analisten en medewerkers zich niet in. Zo reageerde Fox News-presentatrice Abby Huntsman verbolgen. Zij is de dochter van de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, John Huntsman, die in Helsinki Trump bijstond bij de top. Volgens zijn dochter is geen enkele onderhandeling het waard om volk en vaderland te verraden.

Vanuit het regeringstoestel Air Force One reageerde de Amerikaanse president op alle kritiek. Hij zegt het volste vertrouwen te hebben in zijn inlichtingendiensten, maar tekent daarbij aan dat de twee nucleaire grootmachten niet kunnen blijven hangen in het verleden.

Maria

Maar, om het allemaal nog wat erger te maken, maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie enkele uren na de persconferentie in Helsinki bekend dat alweer een Russische wordt aangeklaagd voor spionage. De vrouw werd gisteren opgepakt. Zij zou geprobeerd hebben om geheime ontmoetingen tussen presidentskandidaat Trump en president Putin op te zetten.

De vrouw, Maria Butina (29), zou volgens het ministerie op aanwijzing van een hoge medewerker van het Kremlin buiten de officiële kanalen communicatielijnen hebben willen opzetten met Amerikaanse politici en organisaties, waaronder de fameuze NRA, de wapenlobby die met hand en tand (en met succes) zich verzet tegen het strenger maken van vuurwapenbezit in de VS. Butina’s werk zou onderdeel zijn geweest van een Russische campagne om de besluitvorming in de VS te beïnvloeden.

Vrijdag werd al bekend dat speciaal aanklager Robert Mueller twaalf Russen wil vervolgen voor het hacken van de Democratische partij en de Clinton-campagne. De details in die aanklacht zijn bijzonder. Alleen een idioot zou, in het gezicht van zoveel bewijs, nog van krommenaas gebaren.

Dus, wat is de uitleg?

Maar, misschien is dat de beste uitleg voor wat gisteren gebeurde, ook al in het licht van wat Trump de afgelopen week presteerde. Een week waarin hij de NAVO op de helling zette, de EU tot vijand van de VS uitriep, en zowel Angela Merkel als Theresa May persoonlijk schoffeerde.

De meest charitatieve analyse van de topontmoeting tussen de Amerikaanse en Russische president in Helsinki gisteren is dat Trump voor Putin gewoon een handig van pas komende idioot is.

Trump ondersteunt dit beeld met zijn adembenemende onwetendheid over geschiedenis en context. “Onze relatie is nooit erger geweest dan nu. Dat veranderde echter ongeveer vier uur geleden”, zei Trump in Helsinki tijdens zijn gezamenlijke optreden met Putin – blijkbaar heeft hij nog nooit gehoord van de Cubaanse rakettencrisis of zelfs de decennia lange Koude Oorlog.

Wat Trump wel heeft en waar hij om geeft is zijn eigen titanische ego, dat gisteren, net als de hele vorige week, weer uitvoerig te zien was. Voor een ex-KGB’er zoals Putin is het uiteraard een koud kunstje om zo iemand te manipuleren, of, zoals ze het mooi zegden in de Amerikaanse media: Putin played Trump like a cheap violin.

De andere, meer sinistere verklaring voor het fanboy-gedrag van Trump is dat Putin iets weet dat Trump wanhopig niet wil laten zien – iets misschien over de poging van Trump om een ​​wolkenkrabber in Moskou te bouwen, zijn zakelijke omgang met rijke Russen, zijn gedrag op Russische bodem of zijn feitelijke betrokkenheid in de verkiezingsbemoeienis van de Russen.

Alweer, wie is zo naïef om te geloven dat een man die vijf jaar lang werkte in de DDR bij een onderdeel van de KGB dat belast was met het verzamelen van politieke en militaire inlichtingen, en die verantwoordelijk was voor het verhoor en de internering van dissidenten, alsmede voor westerse spionnen die de Sovjet-Unie wilden binnendringen, van zoiets geen gebruik zou maken?

Meer
Lees meer...